- Sådan er det.
Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Marie Krarup, mener ikke, at effektiviseringer i toppen af det danske forsvar kunne undgås.
Nedskæringerne er en konsekvens af den forsvarsaftale, som alle Folketingets partier undtagen Enhedslisten, indgik torsdag.
Med aftalen splittes den gamle forsvarskommando ad i flere dele, hvoraf nogle af delene samles igen på nye måder, hvor de tre værn samles i en fælles ledelse, mens økonomistyringen lægges ind under Forsvarsministeriet.
Og aftalen medfører også et mål om nedskæringer på 30 procent i det militære ledelseslag.
- Når man laver en værnsfælles stab, som man gør nu, så er der nogle stillinger, der bliver overflødige, og sådan er det, siger Marie Krarup.
- Det er selvfølgelig ærgerligt, men andre dele af forsvaret har jo også måttet lægge ryg til besparelser, så det må ledelsen jo også, siger hun.
Efter aftalen har rød og blå blok været noget uenige om, hvorvidt Forsvarskommandoen er bevaret eller nedlagt.
Faktum er altså, at økonomidelen af den gamle forsvarskommando nu er indlemmet i ministeriet, at forsvarschefen og hans stab skal "samplaceres" med ministeriets folk, men at den operative del af den eksisterende kommando så fremover skal være et fælles anliggende mellem de tre værn.
- Det, der er sket nu, er, at Forsvarskommandoen er blevet ændret. Det er blevet en værnsfælles forsvarskommando, mens den øverste del af det ligger i Forsvarsministeriet, siger Marie Krarup.
- Det er en samplacering. De sidder bare i sammen bygning, men forsvarschefen er ikke blevet underlagt ministeriet, så han har stadig det samme ansvar og myndighed, siger hun.
/ritzau/