Din hjerne er programmeret til at frygte slanger

Vores hjerner kan opdage og advare om slanger, før vi faktisk ser dem, ifølge en ny undersøgelse, skriver NPR ifølge Videnskab.dk.

Amerikanske antropologer har undersøgt abers hjerneaktivitet, når de så billeder af slanger, og undersøgelsen viste, at neuronerne i et særligt område af abernes hjerne lyste op, når de så en slange.

Også selvom aberne var vokset op i et laboratorium og altså aldrig havde set en slange før, skriver NPR.

Hjerneområdet, som hedder pulvinar, er en del af hjernes visuelle system og findes kun i mennesker og aber.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvordan laver man modgift?

Når forskerne i stedet for slanger viste forsøgsaberne billeder af ansigter, hænder eller geometriske figurer, så de ingen speciel reaktion i neuronerne omkring pulvinar, hvilket ifølge forskerne var interessant.

Primathjernen er nemlig 'tunet' til at genkende ansigter, og derfor var det mærkeligt, at slangebillederne gav et større udslag i neuronernes aktivitet.

Resultaterne vidner om et indbygget advarselssystem, der tilsyneladende kan reagere på slanger, inden aberne faktisk selv er klar over, at de har set en slange, siger forskerne til NPR.

Forskerne fandt også ud af, at primater i dele af verden med mange giftslanger har bedre syn end primater andre steder i verden.

Madagascars lemurer har for eksempel det dårligste syn, og det giver god mening, siger en af forskerne bag studiet til NPR.

Der er nemlig ingen giftige slanger på Madagascar.

Læs også hos Videnskab.dk: Kan mus i faldskærm dræbe slanger?

 

Dagens Gossip