Dine fødder kan bære en hemmelighed om coronavirus

Skrevet af Jakob A. Overgaard

15/04/2020
Dine fødder kan måske fortælle dig, om du har haft coronavirus. Foto: Shutterstock
Dine fødder kan måske fortælle dig, om du har haft coronavirus. Foto: Shutterstock
Måske bærer dine fødder på hemmeligheden om, hvorvidt du allerede har haft coronavirus. Spanske eksperter undersøger tilfældene.

Dagens topnyheder

Covid-19-patienter har haft mærker på fødderne, og det har fået spanske eksperter til at kigge nærmere på omstændighederne ved de små sår på fødderne, som særligt unge med covid-19 har haft. 

Mange nye symptomer er identificeret

To millioner er efterhånden blevet bekræftet smittede med coronavirus, og selvom mange får hårde sygdomsforløb, så er der mange, der slet ikke opdager, at de reelt er syge. Derfor forsøger læger og forskere verden over at finde kendetegn for de smittetilfælde, der ikke har nogle symptomer.

De største reelle symptomer på sygdommen er vedvarende hoste, vejrtrækningsproblemer og feber. Efterhånden dukker der flere og flere symptomer op på lægernes lister. Der er også mange, der slet ikke har symptomer overhovedet, som praktisk talt ikke opdager, at de er syge.

De mennesker der ikke har symptomer, kaldes asymptomatiske, hvilket betyder, at de bærer smitten, men ikke oplever nogen symptomer. Det skriver Mirror.

Kan fødderne bære svaret?

Det kan nu se ud til, at der måske er en ny måde at registrere, om du har været smittet med Covid-19, selv om du ikke har haft nogen symptomer. Dine fødder kan være hemmeligheden.

Medicinske eksperter i Spanien undersøger i øjeblikket, om de, der har haft virussen, kan identificeres ved hjælp af små læsioner på fødderne.

Sidste torsdag delte The Spanish General Council of Official Podiatrist Colleges en rapport, der afslørede, at flere coronaviruspatienter havde læsioner på fødderne.

Ifølge dem er det lilla læsioner (meget lig dem med skoldkopper eller mæslinger). Her vises de på tæerne og normalt helesde uden at efterlade et mærke.

Symptomerne var observeret hos "talrige" covid-19-patienter i Italien, Frankrig og Spanien.

Det var mere almindeligt, at disse læsioner blev bemærket hos yngre mennesker med virussen, inklusive teenagere og børn end hos voksne. Selvom voksne mennesker også godt kunne have samme læsioner.

Eksperterne opfordrede derfor folk til at holde øje med deres tæer og fødder.

De har dog samtidig advaret om, at der ikke er nok "videnskabelige beviser" endnu til at sige med sikkerhed, at de små læsioner er et specifikt symptom på coronavirus.

Alligevel er der noget, der tyder på, at der opstår små små eller læsioner på dine fødder, hvis du er smittet med coronavirus og ikke slår ud på alle de lidt mere alvorlige symptomer.