Dit hjem er fyldt med problematisk kemi - sådan gør du boligen sundere

Skrevet af Kristine Bugbee

13/11/2015

Dagens topnyheder

Det er ikke kun sæber, rengøringsmidler og kosmetik, der er proppet med farlig kemi. De færreste tænker formentlig over, at det også gælder helt almindelig ting, som findes i alle hjem.

Dagens.dk er taget på rundtur med Forrbugerrådet Tænk Kemi og Astma-Allergi Danmark for at finde frem til de skjulte kemikaliebomber i danskernes boliger.

Rikke Bille er chef for allergimærket Den Blå Krans i Astma-Allergi Danmark, og Claus Jørgensen er projektchef for Forbrugerrådet Tænk Kemi. De fortæller begge, at mange af de samme problematiske kemikalier går igen i forskellige produkter. Problemet er, at mange forbrugere ikke ved, hvad der er sundhedsskadeligt, og hvad de bør styre uden om.

Hos Forbrugerrådet Tænk har man startet en underskriftindsamling for at få Folketinget og EU-kommissionen til at forbyde såkaldt hormonkemi i danske produkter.

Hormonforstyrrende stoffer kan ifølge Miljøstyrelsen påvirke en lang række processer i vores kroppe.

- Det kan for eksempel have betydning for vores evne til at få børn eller medføre misdannede kønsorganer hos drengebørn. Desuden mistænkes stofferne for at påvirke, hvornår piger kommer i puberteten, og at kunne fremkalde visse former for kræft. Nye undersøgelser tyder også på, at hormonforstyrrende stoffer kan påvirke hjernens udvikling og have betydning for udvikling af diabetes og fedme, skriver styrelsen på sin hjemmeside.

Her er de mest overraskende og almindelige produkter i hjemmet, som kan gøre os syge.

Køkkenet
Pizzabakker, bagepapir, madpapir og microbølgepopcorn indeholder en række forskellige kemikalier, som er skadelige - for eksempel ftalater. Kemikalierne har blandt andet det formål at gøre de nævnte produkter fugtafvisende. Problemet med pizzabakker er, at de er lavet af genbrugspap, som indeholder problematiske stoffer. Når pappet bliver vådt af den fedtede pizza, kan stofferne vandre over i maden. Et godt råd er derfor at flytte pizzaen over på noget andet, når den skal serveres.

Mad på dåse indeholder i de fleste tilfælde bisphenol A, som er et hormonforstyrrende stof. Det gælder altså fødevarer som makrel, tun, flåede tomater og ananas. Det sundhedsskadelige stof findes i et tyndt lag plastik inde i dåsen, som har til formål at beskytte maden fra metallet. Forbrugerrådet Tænk råder derfor til, at man dropper at købe dåsemad og i stedet vælger varianter, som findes på glas eller i pap.

Når det gælder frugt og grønt, så gælder det om at være opmærksom på indholdet af pesticiderne. Det kan du naturligvis ikke læse dig til på emballagen, men en tommelfingerregel er ifølge Claus Jørgensen, at der er mange pesticider i frugt og grønt fra udlandet, færre pesticider i frugt og grønt fra Danmark og nul pesticiderester i økologisk frugt og grønt.

- Hvis du spiser et æble med sprøjtegift på, så er det ikke det, der gør dig syg. Det er den samlede mængde, vi får ind gennem livet, som i sidste ende kan gøre, at vi når en grænse, hvor det bliver skadeligt, fortæller han.

Når det gælder køkkenet, er det desuden en glimrende idé at fravælge håndsæbe og opvaskemiddel, som indeholder parfume og konserveringsmidler. For at undgå de hormonforstyrrende stoffer i madpapir og bagepapir, skal man gå efter Svanemærket.

Stuen
Danskerne er vilde med hygge, og her er stearinlys en vigtig spiller. Selvom det er rart at se på, så forurener det luften med skadelige partikler, som ender i vores luftveje. Du kan mindske de problematiske stoffer i luften ved at lufte ud hyppigt.

De færreste tænker måske over, at byggematerialer og møbler er proppet med kemi. De står i stuen og afgasser kemikalier, som er brugt i produktionen af dem. Det gælder for eksempel flammehæmmere og ftalater, som lægger sig i støvet og i luften. Det samme gælder vores elektriske apparater - tv, computer og lignende. 

- De afgasser også ftalater og andre hormonforstyrrende stoffer. Det er meget fine partikler, som kommer godt ned i lungerne, når vi indånder dem, fortæller Claus Jørgensen.

Vores møbler og elektronik er tilsat kemikalier, som skal sikre, at produkterne ikke bryder i brand. Der er desuden ftalater i ledningerne, som bliver frigivet, når de bliver varmet op. 

Claus Jørgensen råder til, at man lufter ud tre gange dagligt og støvsuger jævnligt, så partiklerne ikke hober sig op. Derudover fortæller han, at det godt kan lade sig gøre at finde møbler som er Svanemærket.

Soveværelset
I soveværelset gælder det ligesom i stuen om at være opmærksom på møbler, som indeholder skadelige kemikalier, samt elektronik, som også ofte er inviteret med i seng - tv, tablet, mobil og lignende. Herudover skal man være opmærksom på sengetøj og tøj, som ofte indeholder kemi, der kan være allergi- og eksemfremkaldende. 

- Det er altid nødvendigt at vaske tøj og sengetøj før brug, fordi der kan være rester af kemikalier fra farvestoffer og formaldehyd i, som kan give allergi og gener i øjne og øvre luftveje, siger Claus Jørgensen.

Derudover er det ligesom i stuen nødvendigt at støvsuge og lufte ud jævnligt, så de problematiske partikler fra møbler og elektronik ikke får lov til at hygge sig i luften og i værelsets kroge.

Badeværelset
Badeværelset er en potentiel allergibombe. Mange plejeprodukter er fyldt med parfume, som kan give eksem og kontaktallergi, hvilket flere og flere danskere udvikler. Før i tiden var det som regel ældre kvinder, som havde brugt tung parfume hele livet, der fik allergi, men i dag er det også mænd og helt små børn, forklarer Rikke Bille.

- Det specielle ved denne her form for allergi i forhold til fødevarerallergi og pollenallergi er, at denne her allergi kan forebygges. Hvis man ikke kommer i kontakt med stofferne, så udvikler man heller ikke allergien. Så man kan selv være med til at have fokus på det og på den måde nedsætte sin risiko for at udvikle allergi over for de her kemiske stoffer, siger hun.

Rikke Bille anbefaler, at man skruer ned for antallet af produkter på badeværelset, som indeholder parfume og konserveringsmidler. De farligste produkter er dem, som kommer i direkte kontakt med huden, og som bliver brugt på et stort område. Det gælder for eksempel bodylotion. Shampoo er ikke nær så slemt, fordi det kommer i kontakt med et lille område og bliver skyllet ud igen. Til gengæld er deodorant med parfume et problematisk produkt, fordi det kommer direkte på huden, som er tynd under armene.

Flere plejeprodukter indeholder desuden konserveringsmidlet MI (methylisothiazolinon), som også kan skabe kraftige allergiske reaktioner, og som er sværere at få øje på på varedeklarationen.

- Når man har sådan en kontaktallergi her, så er den livslang, man slipper ikke af med den igen. Hvis du bliver allergisk over for MI, så kan du reagere, når du, du går ind i et rum, som er malet med maling, der indeholder MI. Lige pludselig kan du have svært ved at trives i det offentlige rum. Vi ved, at kontaktallergi er noget, der virkelig påvirker livskvaliteten, forklarer Rikke Bille.

Claus Jørgensen anbefaler, at man dropper at bruge duftfrisker på badeværelset, fordi det indeholder kemikalier og parfume, som bliver sprøjtet direkte op i luften. Et alternativ er at lufte ud.

Det gode ved parfume er, at det altid skal deklareres på emballagen, og derfor er det nemt at styre uden om. Desuden anbefaler både Claus Jørgensen og Rikke Bille, at man som forbruger går efter Den Blå Krans og Svanemærket, så man bliver udsat for færre allergifremkaldende og hormonforstyrrende stoffer i sin hverdag.

Du kan se en liste med de 30 skadelige stoffer, som Forbrugerrådet Tænk arbejder på at få forbudt i Danmark HER. Desuden har Astma-Allergi Danmark udviklet en app, som guider dig sikkert gennem kemijunglen, når du køber ind, som du kan læse mere om HER.

Følg Dagens Forbrug for flere lignende artikler: