DMI med stor advarsel over hele landet

Skrevet af Nicolai Busekist

14/01/2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
DMI varsler om farligt og voldsomt vejr, hvor kun enkelte dele af landet kommer til at gå fri.

Dagens topnyheder

DMI har udsendt et kategori 1-varsel, der gælder for stort set hele landet. Kun den nordlige del af Jylland ser ud til at gå fri af det voldsomme vejr, der rammer søndag, lyder det fra DMI.

Af deres varsel fremgår det, at de forventet at størstedelen af Danmark vil blive ramt af stormende kuling på 20-23 m/s i sekundet fra sydvest. Derudover kan der forekomme vindstød af stormstyrke på mellem 25 og 28 m/s.

Derudover har DMI også udsendt et varsel om forhøjet vandstand i Vadehavet samt langs den centrale del af Vestkysten.

Ifølge meteorolog Bolette Brødsgaard fra DMI bevæger et lavtryk vest for Skotland sig mod øst, hvilket forventes at ligge over Vendsyssel og Skagerrak søndag eftermiddag.

Når dette lavtryk bevæger sig mod øst, vil det intensiveres, hvorfor viden vil tiltage allerede fra lørdag eftermiddag. Søndag er der også forventning om, at vejret bliver voldsomt.

Konkret varsler DMI, at søndagen vil byde på stormende kuling med vindstød af stormstyrke i store del af landet. Som nævnt tidligere, vil det primært være den nordlige del af Jylland, der kommer til at se sig fri for det voldsomme vejr.

Den kraftige vind medfører, at der bliver lagt pres på vand fra Nordsøen, som vil blive ført ind mod Vestkysten. Dette har fået DMI til at varsle mod forhøjet vandstand, der gælder fra søndag morgen.

Ved de to højvande søndag forventes ved Vadehavet at lyde på mellem 2,4 og 2,9 meter over normal vandstand (DVR), mens det ved den centrale del af Vestkysten vil lyde på mellem 1,9 og 2,2 meter over normal vandstand (DVR).

Derudover ventes det, at der i løbet af lørdag eftermiddag vil falde en del regn. Den store mængde regn kombineret med forhøjet vandstand medfører forøget risiko for oversvømmelser fra vandløb.