DMI melder om tropisk orkan på afveje

Skrevet af Henrik R

42 uger siden

|

24/07/2023
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
DMI melder ud om en yderst sjælden hændelse, der finder sted disse timer.

Dagens topnyheder

I disse timer udspiller der sig en sjældenhed i Atlanterhavet, set med meteorologiske øjne. Cirka 800 km sydøst for Newfoundland har den tropiske orkan, Don, lagt sig godt til rette. Orkaner så langt mod nord er ikke hverdagskost.

Don begyndte sit liv for 12 dage siden som et lille ubetydeligt lavtryk midt ude i Atlanterhavet, omkring 3000 km fra Florida. De følgende dage blev der dog sat gevaldigt skub i det lille lavtryk, og det udviklede sig hurtigt til en tropisk storm. Herefter navngav det amerikanske National Hurricane Center stormen Don.

Den 22. juli befandt Don sig ca. 1200 km sydøst for Newfoundland og udviklede sig frem mod i dag, den 23. juli til en regulær orkan med vindhastigheder på 33,5 m/s (grænsen for orkan går ved 32,6 m/s) og vindstød på 41 m/s!

Årsagen til Dons usædvanlige bevægelse og udvikling skal sandsynligvis findes i trykfordelingen over Atlanterhavet og det faktum, at havtemperaturen er over, eller langt over normalen. Syd og øst for Newfoundland er havtemperaturen således mere end 5 °C over normalen!

I en længere periode har vinden i den centrale og vestlige del af Atlanterhavet blæst fra syd mod nord, hvilket kan forklare Dons bevægelse nordpå mod det tempererede Atlanterhav. At Don samtidig ikke mistede pusten nordpå, men tværtimod udviklede sig til en regulær orkan, kan med al sandsynlighed tilskrives de føromtalte havtemperaturer, som p.t. er langt højere end normalt. Don har simpelthen ikke fået ”kolde fødder” på sin tur nordpå, tværtimod har de høje vandtemperaturer sat kog under Don og holdt gang i dens kraftigt roterende motor.

I 2019 begav den tropisk orkan Lorenzo sig også på en noget utraditionel tur nordpå. Med start vest for Kap Verde, ud for den vestlige del af Afrika, begav den sig nordpå for at ende sine dage vest for Irland!

Orkaner er på en og samme tid både et fantastisk, men også et uforudsigeligt vejrfænomen og sommetider driver de gæk med den normale meteorologiske praksis.