DMI udsender kategori 1-varsel: Rammer hele landet

Skrevet af Nicolai Busekist

28/08/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
DMI har udsendt et kategori 1-varsel, da der meldes om risiko for både lokale skybrud og torden i stort set hele landet.

Dagens topnyheder

En lavtryk, der ligger næsten stille over Sydsverige, får selskab af et højdelavtryk med koldere luft, der bevæger sig over Sønderjylland. Herfra bevæger det sig langsomt mod øst.

Det har den betydning, at luften bliver meget ustabil, hvilket resulterer i, at der er en stor sandsynlighed for kraftige regn- og tordenbyger i stort set hele landet.

Det har fået DMI til at udsende et varsel for lokale skybrud og torden for både Sjælland, Fyn og for store dele af Jylland. Faktisk er det kun Sønderjylland, der er undtaget for dette varsel.

Ifølge DMI betyder det dog ikke, at det kan garanteres, at Sønderjylland kommer til at gå helt fri af regn og torden. Der er nemlig en risiko for både lokale skybrud og torden, hvilket dog ikke er det samme som et varsel.

Definitionen på et skybrud er, at der skal falde mere end 15 millimeter regn på maksimalt 30 minutter. Det oplevede man flere steder i landet lørdag – blandt andet blev både Aalborg og Rebild ramt af skybrud lørdag morgen.

I deres varsel har DMI også gjort det klart, at man skal være opmærksom på, at der ved skybrud og kraftige byger en risiko for, at vand samler sig i lavtliggende områder.

"I forbindelse med kraftige byger og skybrud skal man være opmærksom på, at vand kan samles i lavtliggende områder f.eks. kældre, vejbaner, viadukter og områder nær søer, åer og vandløb kan oversvømmes," lyder det fra DMI.

Derudover har de også anbefalet, at man sørger for at lukke sine vinduer og døre, og at man tilpasser sin kørselshastighed til sigtbarhedsforholdene, hvis man skal ud at køre.

Ifølge meteorolog Mette B Wagner er der endnu ikke komplet sikkerhed omkring hverken timing, fordeling eller intensitet, hvorfor DMI vil orientere om situationen løbende.