Dødstal efter minetragedie i Tyrkiet stiger til 282

Dødstallet efter den værste minekatastrofe i Tyrkiets historie er torsdag morgen steget til 282. Det oplyser landets energiminister Taner Yildiz.

I løbet af natten er otte døde minearbejdere hevet op fra minen, men der er ikke fundet nogen i live, siger ministeren ifølge det tyrkiske nyhedsbureau Anatolia.

Sammenslutningen af tyrkiske fagforeninger Türk-Is, der kalder katastrofen det største mord på en tyrkisk arbejdsplads nogensinde, har torsdag bebudet en strejke til ære for ofrene for mineulykken, der skete tirsdag i byen Soma omkring 230 kilometer syd for Istanbul.

Adskillige minearbejdere menes fortsat at være indespærret i undergrunden. Det var formentlig en fejl i et elektrisk anlæg, der udløste en brand. Minegangene er derfor fyldt med kulilte, som er dødelig.

Ulykken har skabt vrede blandt den tyrkiske befolkning, og onsdag aften demonstrerede flere tusinde mennesker i Ankara og Istanbul mod regeringen og mineselskabet. Protesterne blev mødt af vandkanoner og tåregas fra politiet.

Tyrkiets største oppositionsparti CHP klandrer regeringen for at se stort på minearbejdernes sikkerhed. For to uger siden stemte parlamentet ifølge den lokale avis Hürriyet imod at lave en undersøgelse af arbejdsrelaterede ulykker i Somas kulminer.

Afvisningen af undersøgelsen skete med stemmer fra premierminister Recep Tayyip Erdogans parti AKP.

Adskillige lande har tilbudt Tyrkiet deres hjælp, men ifølge Hürriyet har det tyrkiske katastrofe-agentur, Afad, afvist tilbuddene fra USA, Tyskland, Frankrig, Polen, Israel, Iran, og Grækenland.

Før mineulykken i Soma blev den værste i Tyrkiets historie, kostede en gaseksplosion i en mine i byen Zonguldak i 1992 263 minearbejdere livet.

Mineulykker er ikke usædvanlige i Tyrkiet, hvor sikkerheden ved især privatejede miner bliver beskyldt for at være mangelfuld.

Regeringen har erklæret tre dages landesorg i Tyrkiet.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip