Dommer vil ikke beordre Apple til at låse iPhone op

Skrevet af admin

01/03/2016

Mest læste i dag

En føderal dommer i Brooklyn i New York har afvist en anmodning fra myndighederne om at beordre teknologikæmpen Apple til at hjælpe med at skaffe adgang til data på en låst iPhone.

Det amerikanske justitsministerium søgte adgang til telefonen i oktober.

Sagen er ikke relateret til en anden og mere omtalt sag, hvor myndighederne vil have Apple til at nedbryde krypteringen på en telefon, som har tilhørt en af gerningsmændene i sidste års masseskyderi i San Bernardino.

Men dommerens afgørelse tolkes alligevel som et rygstød til Apple, der nægter at hjælpe myndighederne med at skaffe adgang til telefonen.

Selskabet ønsker ikke at samarbejde om det, da man frygter, at myndighederne efterfølgende vil kunne trænge ind på samtlige iPhones.

Brooklyn-dommer James Orenstein sagde mandag, at han ikke kan tvinge Apple til at fjerne sikkerhedsbarrieren på telefonen, der blev beslaglagt i en narkosag.

USA's justitsministerium siger, at det er "skuffet" over Orensteins beslutning. Ministeriet vil nu bede en højere retsinstans vurdere sagen.

I sagen har Apple ifølge retsdokumenter argumenteret for, at det "kan true tilliden mellem Apple og dets kunder og skade Apples brand", hvis selskabet opfylder myndighedernes ønske.

På Twitter jubler whistlebloweren Edward Snowden over dommerens afgørelse.

- En føderal dommer har lige skudt FBI's krig mod internetsikkerhed lige gennem hjertet, skriver Edward Snowden.

Ingeniørerne hos Apple er gået i gang med at udvikle nye sikkerhedstiltag, der skal gøre det umuligt for regeringer at bryde ind i krypterede iPhones, har The New York Times skrevet.

Apple-chef Tim Cook har kaldt konflikten mellem Apple og FBI "dårlig for USA" og farlig for brugerne.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters har Tim Cook planer om at mødes med præsident Obama for at diskutere sagen. Han melder sig samtidig parat til at tage sagen helt til den amerikanske højesteret, hvis det skulle blive nødvendigt.

/ritzau/Reuters