Dong-salg: Staten giver Goldman Sachs milliardforsikring

Skrevet af admin

28/01/2014

Dagens topnyheder

Amerikanske Goldman Sachs sikrer sig en forsikring for sin investering i Dong Energy, som er over en milliard kroner værd.

Det viser beregninger, som en af landets førende forskere på området har foretaget for Berlingske.

Ifølge Jesper Lund, der er lektor i finansiering ved Copenhagen Business School, har salgsoptionen - der reelt er en forsikring mod et eventuelt tab - en værdi på 1,74 milliarder kroner, skriver avisen.

Forskeren har foretaget sine beregninger efter den såkaldte Black-Scholes-model, som normalt bliver brugt, når man skal værdisætte optioner.

Værdien af salgsoptionen er så høj, fordi investorerne er garanteret at kunne sælge 60 procent af deres Dong-aktier tilbage til staten med en god rente, skriver Berlingske.

Goldman Sachs, ATP og PFA investerer i alt 11 milliarder kroner i Dong, og ifølge avisen rejser værdien af den store option spørgsmålstegn ved, hvor meget risiko de tre investorer reelt tager ved handlen.

- Man kan sige, at Goldman Sachs, ATP og PFA får en forsikring med en værdi på samlet 1,74 milliarder kroner gratis af staten, sådan som aftalen er skruet sammen, siger Jesper Lund, lektor i finansiering ved Copenhagen Business School, til Berlingske.

Optionen er alene for Goldman Sachs 1,24 milliarder kroner værd, viser beregningerne.

Ifølge Jesper Lund har Goldman Sachs en meget begrænset risiko ved Dong-aftalen, men en stor potentiel gevinst. Staten får ikke så meget risikospredning ud af aftalen, hvilket ellers har været et afgørende argument fra finansminister Bjarne Corydon (S).

Samme vurdering kommer fra professor Frede Hvelplund ved Aalborg Universitet, der forsker i energiplanlægning:

- Hvis Dong taber 40 procent i værdi, vil staten tabe 17 milliarder kroner uden Goldman Sachs og 15,7 milliarder kroner med Goldman Sachs. Altså en lille forskel.

- Men hvis det til gengæld går godt, tager Goldman Sachs fuld del i værdistigningen, siger han til Berlingske.

/ritzau/