Dræbte danske syrienkrigere var velintegrerede

De militante islamister, der er udrejst fra Danmark og er blevet dræbt på slagmarken i Syrien, er vokset op i det danske samfund.

Det viser en kortlægning af de dræbte syrienkrigere foretaget af Politiken.

Ifølge Politiets Efterretningstjeneste (PET) har mindst 15 personer fra Danmark mistet livet i Syrien.

De 11, som Politiken har kunnet identificere, har alle gået i dansk skole, taget danske uddannelser, talte flydende dansk og navigerede hjemmevant i det danske samfund.

- De er rundet af det danske samfund, så det er ikke noget, vi kan tillægge andre ansvaret for, siger Ann Sophie Hemmingsen, forsker i radikalisering ved Dansk Institut for Internationale Studier, der har fået forelagt Politikens research.

Det er velkendt, at de udrejsende oftest er mænd under 35 år, som er blevet radikaliseret i de samme militante islamistiske miljøer i særligt København og Aarhus. Men kortlægningen viser også, at de dræbte syrienkrigere ofte kommer fra tilsyneladende velfungerende familier.

- De er i langt de fleste tilfælde relativt normalt fungerende. De er ikke socialt belastede og har haft en rimelig opvækst i ofte ressourcestærke familier, siger Allan Aarslev, politikommissær ved den kriminalpræventive afdeling hos politiet i Østjylland, til Politiken.

I netop Østjylland havde fem af de dræbte syrienkrigere bopæl.

Opfattelsen deles af Preben Bertelsen, der som den eneste psykolog i Danmark har faste samtaleforløb med hjemvendte syrienkrigere.

- De er oftest rimeligt uddannede og dannede og velintegrerede i betydningen af, at de kan navigere sikkert i det danske samfund. I en anden forstand har de dog også ofte en personlig eksklusionshistorie bag sig, siger han til avisen.

De 11 syrienkrigere er alle døde mellem februar 2013 og juni 2014.

/ritzau/

 

Dagens Gossip