Drastisk opfordring fra Sundhedsstyrelsen: Ingen alkohol i to måneder

25/05/2023 18:54

Mathias Busekist

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Sundhedsstyrelsen er ude med en markant opfordring til unge og deres forældre.

Mest læste i dag

Bajere, bongs samt shots skal høre til fortiden. I hvert fald for en stund.

For Sundhedsstyrelsen, Danske Gymnasier og Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier håber, at man kan lade fester samt andet, der finder sted hos diverse ungdomsuddannelser, være helt alkoholfrie.

Pressemeddelelsen nævner, at alkoholfri fester skal løbe fra sommerferien og til og medseptember. 

"Vi ved, at en kulturforandring, som den vi opfordrer til, kan blive mødt med modstand og bekymring for, om alkoholfri arrangementer vil føre til manglende deltagelse fra eleverne," siger enhedschef i Sundhedsstyrelsen, Niels Sandø, og fortsætter:

"Men der er efterhånden mange ungdomsuddannelser, som har gode erfaringer med at fjerne alkohol fra både fester og fredagsbarer uden, at det har påvirket det sociale fællesskab negativt."

Der skal altså fortsat holdes fester - bare uden alkohol. 

Det er således håbet, at alkoholfri fester vil gøre mere plads til muligheden for at knytte venskaber og opbygge sociale relationer. 

"Vi håber, at man som forælder vil støtte aktivt op om indsatsen. Vi ved, at forældrenes holdning har stor betydning for deres barns alkoholvaner. Derfor indeholder brevet også en appel eller opfordring til, at skolerne og de nye elevers forældre taler sammen om, hvordan de i fællesskab kan styrke skolens bestræbelser om at etablere gode fællesskaber," siger enhedschef Niels Sandø.

Opfordringen omfatter heller ikke kun arrangementer på skolen. Opfordringen dækker nemlig også over studieture samt andre arrangementer uden for skolen, som skolen arrangerer. 

"Vi opfordrer til at lukke for helt for alkoholen på ungdomsuddannelserne i en periode, og at der derudover er aktiviteter uden alkohol i resten af året. Ligesom alle studieture mv. også skal være alkoholfri. Dyk gerne ned i de gode eksempler, som findes derude allerede, og inddrag eleverne i udviklingen af aktiviteter, hvor samværet og ikke alkohol er i fokus."