Du må ikke gå glip af dette: Hæv det i den rigtige rækkefølge og opnå kæmpe gevinst

Skrevet af Emil Martesen

17/04/2024
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Du må ikke gå glip af dette.

Dagens topnyheder

Der er god grund til at trække lidt ekstra på smilebåndet, når der er mulighed for at få endnu flere penge mellem hænderne.

Og denne historie er ingen undtagelse.

Men når tiden kommer til at nyde frugterne af et langt arbejdsliv, kan rækkefølgen af pensionudbetalinger spille en kritisk rolle for, hvor gyldne disse år faktisk bliver.

En strategisk planlægning af pensionudtræk kan være vejen til en betydelig økonomisk fordel.

Det skriver Finans.dk på baggrund af beregninger fra Danica Pension.

Det er nemlig ikke bare er et spørgsmål om at hæve penge fra pensionskassen; det er et spørgsmål om at gøre det i den rigtige rækkefølge. Det handler ikke kun om at øge mængden af disponible midler i pensionstiden, men også om at minimere skattemæssige byrder og optimere udnyttelsen af de forskellige pensionsordninger.

I samme ombæring viser beregningerne, at det giver ekstra penge mellem hænderne, hvis man er villig til at udskyde udbetalingen af sin aldersopsparing.

Årsagen er den lempelige beskatning:

"Man har allerede betalt skat af de penge, som står på aldersopsparingen. Det betyder, at man ikke bliver beskattet af udbetalingen fra aldersopsparingen", siger Danicas cheføkonom Mads Moberg Reumert.

Og en skattefri udbetaling vil nemlig i sagen natur give et større økonomisk udbytte end en ratepension eller livrente, hvor der betales skat ved udbetalingen. Anderledes forholder det sig nemlig ved aldersopsparingen, hvor man betaler afkastskat på 15,3 procent af gevinsterne undervejs.

Desuden er aldersopsparingen mere fleksibel, når snakken falder på udbetalingsmulighederne. Man kan nemlig fordele den over flere udbetalinger eller udbetale den som et engangsbeløb.

Men inden man overvejer at ty til udskydning af aldersopsparingen, så er det vigtigt at overveje sine pensionsstrategier med omhu. Man skal nemlig have styr på, hvornår udbetalingen af ens øvrige opsparing finder sted.

På mange måder sættes der to streger under, at når pensionsopsparinger håndteres korrekt, kan de yde mere end bare økonomisk sikkerhed; de kan sikre en økonomisk frihed, der muliggør en pensionstilværelse med færre økonomiske bekymringer.