Det er slut med at skabe tvivl om SF's partilinje, som det skete i Dong-sagen.
Det fastslår SF's formand Pia Olsen Dyhr efter hun lørdag holdt sin første landsmødetale som formand. Den indeholdt en længere passage om salget af dele af Dong til Goldman Sachs, som førte til SF's exit fra regeringen.
Umiddelbart efter talen fastslog flere af hovedpersonerne i det dramatiske opgør om Dong-salget, at de ikke følte sig ansvarlige for SF's exit fra regeringen. De stemte nemlig i sidste ende ikke imod partilinjen, lyder det.
- Jeg kommer ikke til at kommentere på konkrete personer, og hvordan de har stemt eller ikke stemt. Det synes jeg ikke er specielt konstruktivt, siger Pia Olsen Dyhr, som dog samtidig gør det helt klart, at hun ikke vil se en gentagelse af Dong-sagen:
- Det er er klart min oplevelse, at det var en uholdbar situation, og det var også en uholdbar situation at sidde som formand i. Det vil jeg ikke opleve fremadrettet, siger Pia Olsen Dyhr.
Dong-rebellerne fik allerede en klar hilsen fra Pia Olsen Dyhr, da hun indledte partiets landsmøde med en tre kvarter lang tale, hvor hun blandt andet kaldte undsigelserne af Vilhelmsen for uholdbare.
Men hendes udlægning bliver ikke købt af Dong-kritikerne.
- Jeg er ikke enig i den udlægning af det møde. Det er en opfattelse, jeg ikke deler. Men jeg vil sige det sådan, at resten af talen er fantastisk, siger Lisbeth Bech Poulsen.
SF's folketingsmedlem Trine Pertou Mach mener heller ikke, at Pia Olsen Dyhrs og landsledelsens udlægning af SF's exit fra regeringen er dækkende.
- Det er ikke nogen hemmelighed, at det synes jeg ikke. Det er lidt håbløst med en historieskrivningskamp for åbent tæppe med alle jer stående omkring og 550 mennesker, der aldrig har været i nærheden af de to møder, siger Trine Pertou Mach.
Det er unuanceret, at give Dong-kritikerne ansvaret, siger også folketingsmedlem Karsten Hønge.
Pia Olsen Dyhr vil dog ikke rykke et komma i historieskrivningen om SF's exit fra regeringen:
- Jeg tror, at lige meget, hvad vi gør, så er der nogen, der vil skrive historien. Det kan godt være, at der er mange følelser og mange udlægninger. Min udlægning, det mener jeg er den, der er korrekt, siger Pia Olsen Dyhr.
/ritzau/