Efter flere skandaler: Ny adoptionslov falder på plads

Skrevet af admin

02/10/2014

Mest læste i dag

Alle Folketingets partier med undtagelse af Enhedslisten er blevet enige om en ny adoptionslov, som betyder, at der fremover kun vil være en stor organisation, som står for at formidle adoptioner.

Tidligere var det de to bureauer AC Børnehjælp og DanAdopt, som stod for at matche forældre og børn, men fremover bliver der kun tale om en enkelt organisation, som vil være under et skærpet statsligt tilsyn, hvor Ankestyrelsen skal godkende hver adoption.

- Jeg er glad for, at vi efter flere års debat nu fremtidssikrer det danske adoptionssystem, siger socialminister Manu Sareen (R) i en pressemeddelelse.

- Vi har med aftalen skabt et robust og holdbart adoptionssystem, der har børnene i fokus. Det er og bliver kernen i det her. Men samtidig har det været vigtigt for os at give familierne tryghed og ikke hive tæppet væk under dem, der allerede venter, siger Manu Sareen.

Udgangspunktet for en ny adoptionslov er blandt andet, at der har været flere problematiske sager i adoptionssystemet. Derudover har der været et markant fald i antallet af adoptioner de seneste år.

Sidste år blev 176 udenlandske børn adopteret af danske familier, hvilket er mere end en halvering fra 2010, hvor i alt 419 adoptivbørn kom til Danmark.

Debatten omkring adoptioner rasede især i slutningen af 2012, at dokumentaren "Adoptionens Pris" blev vist på DR1. Dokumentaren fulgte adoptionen af to børn, hvor adoptionen på flere områder gik skævt.

I den forbindelse blev bureauet DanAdopt anklaget for at have lokket børnenes afrikanske familier til at bortadoptere deres børn væk. Amnesty International kritiserede i samme ombæring DanAdopt for at have brudt menneskerettighederne.

Tidligere på året var der også problemer med AC Børnehjælp, der midlertidigt mistede retten til at formidle adoptioner, da der var rod i bureauets regnskaber.

Den nye adoptionslov bliver hilst velkommen i foreningen Adoption og Samfund.

- Det kan muligvis være en god idé at lægge de to bureauer sammen, fordi det giver en rentabilitet i forhold til at formidle børn til adoption i en tid, hvor der ikke bliver frigivet så mange børn, siger formand Jens Damkjær til Ritzau.

- Vi tænker desuden, at det er rigtig fint, at en statslig enhed er inde og godkende hver adoption, siger han.

Enhedslisten valgte at trække sig fra forhandlingerne, da den nye adoptionslov ifølge partiet ikke løser de problemer, som adoptionssystemet er kritiseret for.

- Det nye system sikrer på ingen måde, at de biologiske forældre ikke direkte eller indirekte bliver presset til at bortadoptere, siger Enhedslistens socialordfører, Pernille Skipper, i en kommentar.

/ritzau/