Efter nye varianter: WHO advarer mod booster-strategi

Foto: Shutterstock

Der er behov for nye vacciner, der kan forhindre, at virussen overhovedet overføres, mener WHO.

WHO's Technical Advisory Group on Covid-19 Vaccine Composition (TAG-Co-VAC) har advaret om, at gentagne boosterdoser af den oprindelige Covid-vaccine ikke er en brugbar strategi mod nye varianter, og har opfordret til nye vacciner, der beskytter bedre mod overførsel.

"En vaccinationsstrategi baseret på gentagne boosterdoser af den oprindelige vaccinesammensætning er sandsynligvis ikke hensigtsmæssig eller bæredygtig", sagde TAG-Co-VAC i en pressemeddelse ifølge The Guardian.

Læs også

International sportsstjerne anholdt for mistanke om voldtægt af teenager

Ekspertgruppen, der arbejder på at vurdere Covid-19-vaccinerne, opfordrede til udvikling af nye vacciner, der ikke blot beskytter folk, der får Covid, mod at blive alvorligt syge, men også bedre forhindrer folk i at få virussen til at starte med.

Dette ville være en hjælp til at håndtere nye Covid-varianter som Omicron.

Den rådgivende gruppe siger, at der er behov for vacciner med stor virkning for at forhindre smitte samt alvorlig sygdom og død.

Dette vil bidrage til at mindske smitte i samfundet og behovet for folkesundhedsmæssige og sociale foranstaltninger.

Gruppen siger endvidere, at vaccineudviklere bør stræbe efter at lave vacciner, der "fremkalder immunresponser, der er brede, stærke og langvarige for at reducere behovet for successive boosterdoser".

Efterhånden som viruset udvikles, og indtil der er nye vacciner til rådighed, "kan det være nødvendigt at opdatere udvalget af de nuværende Covid-19-vacciner".

WHO oplyser, at 331 forskellige typer vacciner er under udvikling i hele verden.

Ud af disse har FN's sundhedsagentur godkendt 8 versioner til brug.

En voksende mængde beviser tyder på, at Omicron Covid-varianten er mere smitsom og bedre til at undgå visse vacciner end tidligere varianter, hvorfor man altså opfordrer til nye vacciner.

Læs også

Line Hoffmeyer jubler: "Bedste nyhed i ti år"