Egypterne gider ikke stemme - de kan ikke se meningen

Første fase af parlamentsvalget i Egypten bliver langtfra den fejring af demokratiet, som landets præsident, Abdel Fattah al-Sisi, måske havde håbet.

Et stort flertal af egypterne kan ikke se meningen i at besvære sig hen til valgstederne, lyder de foreløbige meldinger fra blandt andet Kairo-forstaden Giza og Alexandria, som var med i valgets første fase.

I Alexandria var valgdeltagelsen ifølge avisen al-Ahram lavere i anden runde, der blev afviklet tirsdag og onsdag, end de 26,5 procent, som den endte på i første runde.

Kraftig regn og oversvømmelser i Alexandria har næppe hjulpet på valgdeltagelsen.

Al-Ahram, som tidligere var et af præsidentens primære talerør, har talt med en del egyptere i middelhavsbyen de seneste dage.

Et pænt flertal siger, at det ikke giver mening at stemme. En af dem er Mahmoud Hassan, en 50-årig VVS-mand.

- Jeg kan lige så godt sige det, som det er: Min stemme gør ingen forskel.

Hassan mener, at parlamentet i realiteten bliver "udpeget" og ikke "valgt".

- Det er for mig at se ret indlysende, for dem, som ser ud til at vinde - med undtagelse af få kandidater som Haitham Aboulezz el-Hariri - er enten tidligere medlemmer af det korrupte NDP eller pensionerede officerer fra militæret eller hæren, siger Mahmoud Hassan.

NDP er det parti, som blev grundlagt af forhenværende præsident Anwar Sadat, og som også den senere præsident Hosni Mubarak stod i spidsen for.

Egyptens parlament blev i juni 2012 opløst af en domstol, og landet har været uden folkeforsamling i tre år.

Parlamentet var dengang domineret af islamister fra Det Muslimske Broderskab, hvis medlemmer nu er forfulgt, og Broderskabet er i dag en ulovlig terrororganisation.

Parlamentsvalget afholdes i to faser, og blandt andet hovedstaden, Kairo, stemmer først i november.

Ved parlamentsvalget efter revolutionen i 2011, da Broderskabet kom til magten, var valgdeltagelsen over 50 procent.

/ritzau/

 

Dagens Gossip