Eks-chef i Vestas undgår straffesag om mandatsvig

Skrevet af admin

24/06/2015

Dagens topnyheder

Den tidligere finansdirektør i Vestas, Henrik Nørremark, slipper for en straffesag.

Bagmandspolitiet har besluttet at opgive en stor sag om påstået mandatsvig, oplyses det i en pressemeddelelse onsdag.

Politiet har undersøgt sagen i to et halvt år.

Det var vindmøllekoncernen, som i 2012 besluttede at politianmelde chefen på grund af et særligt indisk projekt, som blev kaldt Project Dragon.

Vestas havde overført 140 millioner kroner til en indisk samarbejdspartner, og ledelsen havde mistanke om, at der var foregået noget kriminelt.

Imidlertid konkluderer Bagmandspolitiet nu, at der ikke er grundlag for at rejse tiltale om mandatsvig.

Centrum i affæren er nogle transaktioner mellem Vestas og det indiske selskab RRB Energy.

Mistanken gik på en projektaftale indgået i 2009 med det indiske selskab og mod en række projektaftaler indgået i 2011 og 2012 med et dansk selskab.

Efterforskningen har også rettet sig mod en tidligere salgsdirektør, som dog ikke har været sigtet.

- Nu lukker vi sagen, og der bliver derfor ingen straffesag mod de to tidligere Vestas-direktører, udtaler vicestatsadvokat Per Fiig i pressemeddelelsen.

Politiets undersøgelse har drejet sig om, hvorvidt Henrik Nørremark og salgsdirektøren skulle have forpligtet Vestas til nogle projekter, som samtidig gav de to mænd et personligt udbytte.

Affæren har i øvrigt betydet, at Nørremark har rejst en civil retssag mod Vestas for at få den manglende løn fra en annulleret fratrædelsesordning. Kravet er 8,5 millioner kroner, skrev Jyllands-Posten forleden.

Desuden har Vestas rejst retssager mod Nørremark og RRB Energy ved en domstol i Indien med krav om erstatning.

Retssagerne opretholdes, oplyser Vestas onsdag i en meddelelse. Koncernen mener fortsat, at Nørremark har overskredet sine beføjelser, hedder det.

Jyllands-Posten har oplyst, at Project Dragon i virkeligheden var et spionprojekt. Via inderne skulle der indkøbes kinesiske vindmøller, som skulle skilles ad, således at Vestas skulle få besked om konkurrentens formåen.

/ritzau/