Ekspert advarer om ny populær app: Sender oplysninger til Moskva

Foto: NewProfilePicture

En ny app, der skaber virtuelle avatars ud fra billeder, har mødt stor kritik fra flere eksperter.

En ny app kan forvandle dit billede til en virtuel avatar, som nærmest ligner dig på en prik, men nu advarer en ekspert om konsekvenserne ved brug af appen.

Det skriver The Daily Mail. 

Læs også

Ukrainsk region med bøn til Putin: Vil være russisk

Appen hedder 'New Profile Pic', og titusindvis har allerede uploaded et selfie til appen, som til gengæld har omdannet det til en virtuel avatar, som man blandt andet kan bruge som profilbillede på diverse sociale medier. 

Alt i alt lyder det som en sjov og uskyldig app, men nu er det kommet frem, at firmaets bag appen, Linerock Investment, har hovedkontor i Ruslands hovedstad Moskva, og at folkene bag måske udnytter brugernes data. 

Hovedkontoret ligger med udsigt ud over floden Moskva lige ved siden af det russiske forsvarsministerium fem kilometer fra Den Røde Plads, og firmaet bag misbruger formentlig de data, som brugere deler med appen. 

Det har Jake Moore, som er cybersikkerhedsekspert hos 'ESET Internet Security', forklaret til den britiske avis. 

Han har blandt andet udtalt: "Appen er højst sandsynligt en måde at fange folks ansigter i høj opløsning, og jeg ville være mistroisk over for enhver app, som vil have den slags data, især når den er stort set ukendt og har base i et andet land."

Firmaet er som sagt registreret i Moskva, ligesom firmaets direktør er russisk. 

På appen står der: "Verden omkring os er hurtig og konstant udviklende. I denne konstant skiftende verden, hvorfor blive ved ét profilbillede på dine sociale medier? Lad det være forskelligt, altid nyt og.... lavet af AI! [red. Kunstig Intelligens]."

"NewProfile Pic appen lader dig ændre din stil så ofte, du vil. Vov at være anderledes med et profilbillede der reflekterer dit nuværende humør eller sindstilstand. Imponér dine venner på sociale medier og hold dem nysgerrige på, hvad det næste bliver ;)," står der desuden.

Det lyder alt sammen ufarligt, men når man downloader appen giver man samtidig samtykke til en lang række ting. Blandt andet at appen må spore ens placering, få informationer om ens telefon og se billeder, som man har liggende på sociale medier. 

Om firmaets holdning til personlige data står der, at de "samler bestemte personlige informationer, som du frivilligt giver os."

"Vi indsamler dit navn, emailadresse, brugernavn, informationer om dine sociale medier og andre informationer, som du giver os ved registrering," står der desuden, ligesom firmaet også skriver, at de indsamler din IP-adresse, browsertype og indstillinger på telefonen.

Ifølge Moore betyder det, at appen har oplysninger, som kan bruges til svindel. 

Alligevel ligger appen højt på både Google's 'Play Store' og Apple's 'App Store', hvor den har fået mange gode anmeldelser. 

"Før folk uploader billeder eller andre personlige data til en helt ny hjemmeside bør de selv undersøge sagen [...]. Selvom de fleste ikke tror, at der kan ske noget ved bare at uploade et billede, så bliver der taget så meget data 'under radaren', at det ofte kan være langt mere, end brugere havde i sinde at dele, hvilket kan skabe sikkerheds- og privatlivsproblemer," har Moore forklaret. 

"[...] jeg vil altid være på den sikre side, når jeg giver følsom data ud, da det er nærmest umuligt at få kontrollen tilbage over, når det først er væk," har han desuden udtalt.

Læs også

Styrelse advarer: Trampolinfjeder havde nær slået 12-årige Jamie ihjel

 

 

Dagens Gossip