Ekspert: Ny, ekstrem global krise truer i 2021

Foto: David Beasley / Facebook

2020 har ikke været et år mange vil huske glædeligt tilbage på. Nu tyder noget på at 2021 kan blive ligeledes.

”Vi står på kanten af en sultepandemi” – Så alvorlig og kontant er udmelding fra David Beasley, der er leder for World Food Program.

Udtalelsen kommer i forbindelse med David Beasleys overrækkelse af dette års Nobels Fredspris, og han bruger nu prisen som en platform til at gøre opmærksom på den nye globale krise, han mener er under opsejling.

Ifølge David Beasley kommer coronapandemien til at sætte sine spor også efter en global vaccine. Eftersom verdensøkonomien i perioder nærmest har stået stille i 2020, er der blevet trukket på diverse reserver, som derfor ikke vil være til rådighed i samme omfang næste år.

Bliver et virkelig skidt år

” 2021 bliver et virkelig skidt år. Man kommer ikke til at have nok penge til at støtte de projekter, man historisk set har støttet,” Siger Beasley og fortsætter – ” Vi var i stand til at undgå krisen i 2020, fordi verdenslederne svarerede hurtigt med penge og hjælpepakker,”

Og på grund af de manglende penge, er det svært i øjeblikket at få overblik, over hvor slem situationen kan blive. – ” Denne tragedie vi nu står overfor, en krise der virkelig kan blive ekstraordinær over de næste, hvem ved, 12 til 18 måneder,”

Selvom en potentiel sultekrise om noget må betragtes som en global krise, er det ikke noget vi her i Danmark, eksempelvis, kommer til at mærke meget til.

270 millioner vil sulte

Ifølge Beasley bliver situationen værst i ressourcesvage lande – ” Der er omkring tre dusin lande, der potentielt kan befinde sig midt i en sultekrise,”

The World Food Program regner med at Yemen, Syd Sudan, Nigeria og Burkina Faso allerede nu kæmper med sult blandt befolkningen. Afghanistan, Cameroon, Congo, Etiopien, Haiti, Lebanon, Mali, Mozambique, Niger, Sierra Leone, Sudan, Syrien, Venezuela og Zimbabwe er faretruende tæt på at stå midt i lignende kriser.

Ifølge The World Food Program kan intet mindre end 270

millioner mennesker i 2021 blive stærkt påvirket af sultekrisen.  

Læs også

Udenrigsministeriet præsenterer fantastisk nyt til rejseglade danskere

 

 

Dagens Gossip