Ekspert: Thorning er stadig i spil til EU-toppost

Skrevet af admin

21/06/2014

Mest læste i dag

Den heftige mødeaktivitet blandt EU's stats- og regeringsledere forud for topmødet i næste uge handler om de personer, der er i spil til de tre vigtige poster som EU's præsident, udenrigschef og kommissionsformand.

Blandt dem er statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

Det siger professor i statskundskab ved Københavns Universitet Peter Nedergaard.

- Jeg er sikker på, at Thorning er i spil, det har hun været i længere tid, end man tror. Det er noget man taler om i god tid.

- Men en ting er at være i spil, det er ikke det samme som at blive udnævnt, siger Peter Nedergaard til Ritzau.

Årsagen er, at Thorning opfylder kriterierne, fordi der blandt de tre topposter skal være en kvinde og en socialdemokrat.

Spørgsmål: Thorning har gentagne afvist, at hun er kandidat og slået fast, at hun er statsminister i Danmark, og det agter hun at blive ved med?

- Hun bliver nødt til at sige, at hun ikke er interesseret, og at hun fortsætter som statsminister. Det er dårlig kutyme udadtil at erklære sig som kandidat. Det gør man ikke internationalt, siger Peter Nedergaard.

Tidligere premierminister i Luxembourg Jean-Claude Juncker har dog erklæret sig som kandidat til posten om formand for EU-Kommissionen og dermed afløser for José Manuel Barroso. Men det skyldes ifølge Peter Nedergaard, at EU-Parlamentet har peget på ham.

Professoren forudser, at Jean-Claude Juncker bliver udpeget som formand for EU-Kommissionen ved næste uges topmøde blandt stats- og regeringscheferne i Bruxelles. Helle Thorning-Schmidt er efter hans opfattelse i spil som EU's præsident, og dermed afløser for Herman Van Rompuy.

- Ud over at være kvinde og socialdemokrat, er Helle Thorning-Schmidt også kendt i Europa for at føre en tyskorienteret økonomisk politik med stabilitet, forudsigelighed, lav inflation og balance på statsbudgettet.

- Det gør den danske statsminister spiselig og interessant som en god kompromiskandidat. Samtidig skal det være en tung politiker, der besætter posten, og det kriterium opfylder hun også som statsminister, siger Peter Nedergaard.

Kommissionsformandsposten er den første, der besættes, men der kan gå måneder endnu før der kommer afklaring på de andre poster.

/ritzau/