Et flertal af danskerne har med torsdagens folkeafstemning takket nej til at ændre EU-retsforbeholdet til en tilvalgsordning.
Derfor har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) indkaldt partierne til møde ét ad gangen fra på mandag, og fredag i næste uge tager han selv til Bruxelles for også der at få gang i forhandlingerne om, hvordan Danmark alligevel kan forblive i Europol-samarbejdet.
Flere EU-eksperter er dog enige om, at der kan opstå udfordringer i både de danske og europæiske forhandlinger om en Europol-aftale.
Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen, adjunkt i EU og danske forbehold ved Syddansk Universitet, mener, at det vil være svært at forhandle en parallelaftale på plads.
- Det første scenarie, der vil blive prøvet af, er, om vi kan få en parallelaftale. Og vi er mange, for ikke at sige et enstemmigt kor af forskere, som siger, at det ser meget, meget svært ud med en parallelaftale.
- Det er den pæne måde at sige, at det ser umuligt ud, siger han.
Derfor tror Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen, at det vil kræve mange forhandlinger internt mellem de danske folketingspolitikere.
- Og derfra skal man i gang med at lave et nyt nationalt kompromis, hvor man skal finde en ordning, hvor i hvert fald Dansk Folkeparti kommer med i en aftale om at overgå til en tilvalgsordning, og hvor Dansk Folkeparti anbefaler et ja, siger han.
Spørger man EU-ekspert og lektor ved Københavns Universitet Rebecca Adler-Nissen er hun mere åben over for en parallelaftale.
- De andre lande vil formodentlig gerne lave en parallelaftale, men der er også andre hensyn, de skal tage. Blandt andet kan der opstå nogle principielle diskussioner, om medlemslande bare kan lave tilvalgsordninger, som det passer dem, siger Rebecca Adler-Nissen.
Dog er hun enig med Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen i, at forhandlingerne i Folketinget kan blive en udfordring.
Nej-partierne kan nemlig have meget forskellige opfattelser af, hvad et nej indebærer, hvilket også kan skabe interne stridigheder mellem nej-sigerne og dermed vanskeliggøre et nationalt kompromis.
- Vi aner ikke, hvad det her nej betyder. Der er uenighed blandt de tre nej-partier, om hvad nej'et skal bruges til. Jeg tror, der vil komme en stor fortolkningsdiskussion, der vil tage en rum tid, siger Rebecca Adler-Nissen.
/ritzau/