Eksperter melder ud: Sådan sikrer du optimal søvn

Foto: Shutterstock.com

Mens anbefalingen om at få otte timers søvn per nat er alt sammen meget godt, er det ofte meget lettere sagt end gjort.

Mange mennesker kæmper ikke med at sove, og mange længes efter det øjeblik, hvor de endelig kan synke ned i uafbrudt hvile. Det er dog ikke så nemt at nå så dertil.

Du kan bruge tid på at tænke over alt, hvad du har at gøre den næste dag, om hvor meget søvn du går glip af ved ikke at sove allerede, eller kører over alle pinlige ting, du nogensinde har gjort i dit liv.

Dette resulterer ofte i at man vender og drejer sig, mens frustrationen over den manglende søvn bare vokser.

Læs også

Efter 7 fantastiske år: DR-stjerne færdig på kanalen

Dr. Maja Schaedel, klinisk psykolog og medstifter af The Good Sleep Clinic, fortalte UNILAD, at der er en lang række grunde til, at folk kan kæmpe for at sove, herunder virkninger af alkohol og koffein, brug af telefoner, manglende aktivitet i løbet af dagen og stress.

Hun fortæller:

“Når vi ønsker at få mere hvile, kan vi ofte bruge mere tid end normalt i vores senge, enten ved at gå tidligt i seng, indstille vores alarmer senere næste dag eller simpelthen ikke stå op før senere,”

“Problemet med dette er, at det påvirker, hvor meget "søvndrev" vi akkumulerer, hvilket derefter påvirker, hvor søvnige vi føler den næste aften eller kvaliteten af vores søvn den følgende nat,”

Uden en god nats søvn kan mennesker opleve flere følelser af angst eller depression; det kan føre til dårlige ernæringsmæssige valg, påvirke vores vægt, og begrænse væksten af proteiner til brændstof for vores immunforsvar.

Stephanie Romiszewski, direktør for Sleepyhead Clinic, forklarede, at aktivt at begrænse dig selv fra søvn, eksempelvis ved at holde sig vågen ved tv’et, gør det langt sværere at falde i søvn, og som et resultat, vil du 'helbrede langsommere, aldres hurtigere og være mere tilbøjelige til fejl, ulykker, dårligt humør og psykiske problemer.

Bare en nat med god søvn kan hjælpe os med at føle os 'følelsesmæssigt mere robuste', hvor Stephanie beskriver det som den 'bedste gratis interne energikilde, vi har.' Fordelene ved søvn er ingen hemmelighed, og både Maja og Stephanie har anbefalinger til at hjælpe med at nå dem.

Når det kommer til at skabe de perfekte rammer for søvn, opfordrede Maja til at fjerne både tv'er og ure fra soveværelset og forklarede: "Din krop har brug for at udvikle en stærk sammenhæng mellem seng og søvn, og når vi ser tv eller ser på vores telefoner i sengen, forvirrer det vores krop. Der er ikke noget værre end at kontrollere tiden og finde den er 3 om natten!”

Stephanie gentog teknologiforbuddet, selvom hun anbefalede at få et gammeldags vækkeur, så du ikke ved et uheld sover for længe. Hun anbefalede at gøre soveværelset til et sted der udelukkende bruges til at sove, og ikke et rum til underholdning eller arbejde.

Debbie Drake, designdirektør hos Dunelm, foreslår at dufte rummet med æteriske olier, blive komfortabel med en behagelig madras og åndbart sengetøj og sørge for, at dit soveværelse er stille og mørkt.

Debbie foreslog også 'afkøling', og forklarer,  “at holde dit soveværelse ved en køligere temperatur kan hjælpe dig med at forblive i søvn i længere tid,”

Hun fortsatte:

“Fra det øjeblik du begynder vi falder i søvn om natten, begynder din krop naturligt at afgive varme, reducere din kernetemperatur for at nå sit laveste punkt omkring daggry - normalt omkring 05:00,”

“Prøv at holde din soveværelse omkring 18 grader Celsius og bytte tungere dyner ud med mere lette tæpper i de varmere måneder for at fremme bedre søvn,”

Med hensyn til de vaner og adfærd, der tilskynder til søvn, fremhævede Maja vigtigheden af at være aktiv i løbet af dagen for at hjælpe med at fremme søvnighed om aftenen. Hun bemærkede også fordelene ved at skære ned på skærmtid før sengetid.

Læs også

Stewardesse forklarer: Derfor skal du aldrig bruge toiletpapiret på et fly

 

 

Dagens Gossip