Eksperter: Republikanerne får svært ved at forvalte sejr

Skrevet af admin

05/11/2014

Dagens topnyheder

Selvom Republikanerne fremstår som den store vinder efter midtvejsvalget i USA, så er der stadig tale om et parti fyldt med interne stridigheder. Det kan gøre det svært for partiet at skabe politiske resultater trods flertallet i både Senatet og Repræsentanternes Hus, vurderer USA-eksperter.

- Hidtil har Republikanerne kunnet undskylde sig med, at lovforslagene alligevel blev kvalt af det demokratiske flertal i Senatet. Den undskyldning er faldet bort, og nu skal de selv slås med deres interne uenigheder, siger Niels Bjerre-Poulsen, der er lektor ved Syddansk Universitets Center for Amerikanske Studier.

Ved valget vandt Republikanerne flertallet af sæderne i Senatet, mens partiet bevarede sit flertal i Kongressens andet kammer, Repræsentanternes Hus.

- Det største problem for John Boehner (republikansk flertalsleder i Repræsentanternes Hus, red.) har været at styre sit eget bagland, og jeg tror, vi kommer til at se det samme problem nu i Senatet. Der er jo en slags borgerkrig i partiet, lyder det fra Niels Bjerre-Poulsen.

Også direktør for Det Udenrigspolitiske Selskab og USA-ekspert, Michael Ehrenreich, vurderer, at Republikanerne kommer til at døje med interne problemer.

- De interne spændinger i partiet gør det svært at forvalte sejren. Det har været svært for partiledelsen at holde sammen på den traditionelle fløj og Tea Party-bevægelsen, og de er meget splittede, siger han.

- Tea Party ønsker ikke at gå på kompromis, mens den anden fløj trækker ind mod midten. Det er strategisk og ideologisk kamp, og der er ingen overordnet leder til at slå takten an, siger Michael Ehrenreich.

Hverken Ehrenreich eller Niels Bjerre-Poulsen forventer, at den nye sammensætning af Kongressen i sammenspil med Demokraternes præsident Obama vil føre til store politiske aftaler.

- Det er Republikanerne alene, der har magten i Kongressen, og det giver en grænse for, hvor vrangvillig og obstruktiv, man kan fremstå.

- Man vil formentlig prøve at få et samarbejde i gang, men jeg tvivler på, at det kommer til at være de store ting, der vil flytte hegnspæle, fordi de ideologiske modsætninger er for store, siger Michael Ehrenreich.

/ritzau/