Eksperter: Vesten skal benytte andet end sanktioner

Skrevet af admin

18/03/2014

Mest læste i dag

Vesten skal se i øjnene, at sanktioner mod Rusland ikke er nok til at finde en løsning på den højspændte konflikt omkring Krim-halvøen.

I stedet bør USA og EU begynde at føre effektivt diplomati over for Rusland, vurderer Erik Kulavig, ekspert i russiske forhold og leder af Center for Koldkrigsstudier ved Syddansk Universitet.

- Det går ud på at give Vladimir Putin (Ruslands præsident, red.) en udgang i den situation, som han har malet sig op i. Det vil være noget med en række garantier om, at Ukraine forbliver selvstændigt og ikke skal optages i Nato, siger Erik Kulavig.

Søndag gik indbyggerne på Krim til folkeafstemning, og med stort flertal stemte de for løsrivelse fra Ukraine og optagelse i den russiske føderation, som Rusland selv er imødekommende over for.

På grund af forløbet omkring Krim og Rusland har både EU og USA indført sanktioner mod flere russiske og ukrainske topledere. Men de gavner ikke noget som helst, mener Erik Kulavig.

- Man lægger et bånd på de økonomiske kræfter i Rusland, som måske kan være med til at virke moderniserende på russerne. De kræfter sætter man nu en kæp i hjulet over for, så Rusland måske tvinges ud i en økonomisk krise, siger han.

I store træk bliver den mening delt af Jakob Tolstrup, Ukraine-ekspert og adjunkt fra Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet.

Han mener, at det for Vesten handler om at tvinge Putin til forhandlingsbordet, og at Vesten indtil videre ikke har gjort meget på den front.

- Men med sanktionerne kan der komme uro i baglandet. Det er det, som USA og EU håber på - at Putins nærmeste støtter begynder at presse ham og sige, at man er nødt til at gøre noget ved situationen, fordi den ikke er holdbar, siger Jakob Tolstrup.

- Hvis det sker, så kan det føre til forhandlinger, men man skal også have for øje, at Krim i sig selv ikke er fantastisk meget værd for Rusland. Det har mere en kulturel og historisk betydning for russerne.

Halvøen er en fattig region, påpeger Jakob Tolstrup. Krim har ifølge ham ikke meget at byde på ud over sin strategiske placering, idet det er det letteste sted for russerne at starte en destabilisering af Ukraine.

- Der er Krim den letteste vej at gå til, fordi man har det her store, russiske flertal på halvøen, hvor langt de fleste af indbyggerne er prorussiske.

Jakob Tolstrup nævner, at Ruslands ageren på Krim kommer som en reaktion på den nye regering i Ukraine, som er mere orienteret mod Vesten, end den forgangne var.

/ritzau/