Eksperterne ikke i tvivl: Nu bliver danskernes dagligdag dyrere igen

Skrevet af Nicolai Haugsted

23/04/2024
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Skal bliver danskernes hverdag dyrere end tidligere, melder eksperterne ud.

Dagens topnyheder

Trist nyt for indkøbslisten og shoppingturen. Fremover kan danske forbrugere ikke længere forvente, at priserne på varer i detailbutikkerne vil falde.

Det skriver Ekstra Bladet.

Skiftet i forventningerne markeres i Danmarks Statistiks seneste konjunkturbarometer, som måler erhvervslivets forventninger til den nærmeste fremtid. Inden for den seneste måned er der sket en markant ændring i detailhandlen, hvor nettoforventningerne til prisudviklingen har rykket sig fra -22 til +1.

"Det er en ganske stor og abrupt stigning, der hører til de absolutte sjældenheder. Det springer i øjnene, at det primært er detailbutikkerne, der handler med føde- og drikkevarer, der nu ikke længere forventer prisfald over de kommende tre måneder," udtaler Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv.

Årsagen til skiftet er tilsyneladende de stigende import- og producentpriser, hvilket direkte påvirker butikkernes omkostninger. De historisk høje lønstigninger bidrager også betydeligt til de stigende omkostninger, hvilket igen lægger pres på detailpriserne.

"Det er derfor også vores forventning, at flere detailvirksomheder vil begynde at øge deres priser i den kommende tid, hvilket igen presser forbrugerprisinflationen op hen over de kommende måneder," fortsætter Stramer.

Med hensyn til den bredere økonomiske kontekst forventer Dansk Erhverv, at inflationen vil stige fra det nuværende niveau på omkring 1 procent til 3 procent ved udgangen af 2024. Danskerne skal derfor gøre sig klar tik at tilpasse deres købsadfærd i takt med de stigende priser.