EL: Afghanistan-evaluering er pinlig og utilstrækkelig

Skrevet af admin

14/11/2014

Dagens topnyheder

Det er både dybt pinligt og meget utilstrækkeligt, at en kommende evaluering af den danske indsats i Afghanistan ikke tager fat på den politiske proces omkring den danske deltagelse i krigen eller de enkelte militære operationer.

Det siger Enhedslistens forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen, om den såkaldte erfaringsopsamling af Danmarks indsats i Afghanistan, som alle partier i Folketinget undtagen Enhedslisten er blevet enige om. Ifølge Nikolaj Villumsen går evalueringen dermed uden om de væsentligste spørgsmål.

- Dels, hvordan man reelt har ført krigen. Om man kunne have undgået civile tab og tab af danske soldater, hvis man havde ageret anderledes. Det ønsker et flertal i Folketinget åbenbart ikke at få frem. Det undrer mig dybt, siger han.

- Det er også absurd ikke at evaluere de politiske målsætninger, man satte op, når danske statsministre har sagt, at vi var i krig for at skabe frihed og demokrati.

- Nu kan vi se, at der hverken er frihed eller demokrati, og Taliban er stærk som sjældent set før. Det bør evalueres, hvad der er gået galt i processen, siger Nikolaj Villumsen.

Opsamlingen på den 13 år lange danske indsats skal se på samspillet mellem det politiske, militære og bistandshjælpen, og hvordan de tre aspekter har indflydelse på hinanden.

Udenrigsministeriet og Forsvarsministeriet skal sammen med Forsvarsakademiet selv stå for at vurdere forsvarets projekter i landet.

- I den lille del af den militære indsats, som bliver vurderet, er forsvaret blevet sat til at frikende sig selv, og samlet set er der alt for lidt fokus på den militære indsats, som jo har været en meget stor del af de sidste 13 års krig, siger Nikolaj Villumsen.

- Det er dybt problematisk efter så lang en krig, som har kostet så mange både civile afghanske ofre og danske soldater livet, siger han med henvisning til de 43 danske soldater, der har mistet livet i Afghanistan.

Aftalen om evalueringen er indgået mellem de samme partier, som for kort tid siden blev enige om en ny Afghanistan-strategi for de kommende tre år.

Dansk Institut for Internationale Studier (Diis) skal samle de internationale erfaringer på området, mens eksterne konsulenter skal vurdere de danske bistandsprojekter i Afghanistan.

Konklusionerne skal ligge klar i løbet af første halvår af 2016 og siden bruges fremadrettet.

/ritzau/