Engell: S-top er på fortsat kollisionskurs med baglandet

Skrevet af admin

19/09/2014

Mest læste i dag

Det kommer ikke bag på politisk kommentator Hans Engell, at store dele af det socialdemokratiske bagland ifølge en Ritzau-rundspørge vil have ændringer i dagpengesystemet, og at det hellere skal ske før end siden.

Han forudser derfor en hård weekend for statsminister og partiformand Helle Thorning-Schmidt og finansminister Bjarne Corydon, når partiet holder kongres i Aalborg. Her bliver dagpengeproblematikken med garanti et tema, lyder vurderingen.

- Der er ingen tvivl om, at S-ledelsen fortsat er på konfrontationskurs med både egne vælgere og egne tillidsfolk. Det understreger tallene tydeligt, siger Hans Engell.

Ifølge rundspørgen til Socialdemokraternes kommunalbestyrelsesmedlemmer, medlemmer af regionsrådene og lokalformændene mener 234 af de 336, der har svaret på spørgsmålene, at genoptjeningsperioden skal forkortes fra de nuværende 52 uger.

Mere end halvdelen mener, at selve dagpengeperioden skal forlænges mere end de nuværende to år. Derudover er holdningen hos mange, at man ikke vil vente, til dagpengekommissionen kommer med sine anbefalinger ved udgangen af næste år.

I alt er rundspørgen sendt til 926 personer.

Hans Engell forventer dog ikke, at baglandet får noget ud af sit opråb. For regeringstoppen er låst af De Radikale, som ikke vil pille ved dagpengesystemet, hvilket partiets nummer to, uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen, understregede i et interview med Berlingske onsdag.

- Hvis Thorning pludselig skulle følge sine tillidsmænd i partiet, så kunne hun lige så godt opløse regeringen og udskrive valg, siger Hans Engell og fortsætter:

- Sagen er gået så meget i hårdknude, at uanset hvad de mener, så er det en sag, hvor Radikale ikke vil give sig.

Han mener, at S-ledelsen skal håbe på, at sagen kan lukkes i forbindelse med de kommende forhandlinger om næste års finanslov.

Altså ikke med justeringer af selve reformen fra 2010, men ved at lave forbedringer for samfundets svageste - og derved også de cirka 5000 personer, som er blevet sendt helt ud af dagpengesystemet.

- Det kan være, at en rød finanslovaftale med SF og Enhedslisten kan bløde op for kritikken af dagpengesagen hos både fagbevægelse, bagland, støttepartier og vælgere, siger Hans Engell.

/ritzau/