Enhedslisten vil afskaffe cpr-nummeret

Enhedslisten mener, at onsdagens lækage af 900.000 danskeres cpr-numre via Økonomi- og Indenrigsministeriets CPR-kontor børe være et "wake up call" for økonomiminister Margrethe Vestager (R).

Den uhyre lange liste af cpr-numre er på danskere, der ikke ønsker adresseret reklamer i deres postkasse, men i den tid, hvor oplysningerne lå på nettet, har op mod 18 firmaer ifølge børsen.dk hentet listerne til brug for markedsføring.

Og nu må det være slut med de gamle cpr-numre, mener Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper:

- Det er jo en kæmpe fejl, som kan have alvorlige konsekvenser for de 900.000 danskere, der er på den såkaldte Robinson-liste. De er nu alle sammen i risiko for, at deres identitet kan blive misbrugt, eksempelvis til lånoptagelse, siger hun.

- Det her bør være et wake up call for indenrigsministeren. Cpr-nummeret er alt for usikkert til at kunne blive anvendt som selvstændigt identifikationsmiddel, og det bør afskaffes. I stedet bør vi have et officielt id-kort, som også ville kunne blive spærret, hvis det mistes, siger hun.

Enhedslisten kræver nu en forklaring fra økonomiminister Margrethe Vestager:

- Jeg vil nu bede økonomiministeren om at møde i samråd, så vi kan få afklaret, hvordan det her dog kunne ske, men vigtigst for at få løsninger på bordet. Det går ikke længere, at regeringen blot lapper på problemerne omkring cpr-systemet, understreger Pernille Skipper.

De Konservatives arbejdsmarkedsordfører, Mai Mercado, skriver på Twitter, at hun vil kræve en uvildig undersøgelse af lækagen.

Margrethe Vestagers særlige rådgiver oplyser i en sms til Ritzau, at ministeren ikke er tilgængelig for en kommentar. Det sker med henvisning til, at hun "holder ferie i dag".

/ritzau/

 

Dagens Gossip