Epileptikere håber på genvurdering af kørekortssager

Skrevet af admin

14/07/2014

Dagens topnyheder

Bus- og lastbilchauffører med epilepsi, som har mistet deres kørekort efter, at reglerne blev strammet i 2012, får måske en ny chance for at generhverve deres gruppe to-kørekort.

Byretten i København har nemlig 3. juli erklæret Rigspolitiets afgørelse ugyldig i en sag, hvor en epileptisk chauffør af politiet fik frataget sit gruppe to-kørekort, som gælder til lastbiler og busser.

Derfor opfordrer Dansk Epilepsiforening nu justitsminister Karen Hækkerup (S) til at tage initiativ til at sikre, at tidligere afgjorte sager på området skal genoptages og vurderes på ny.

- Vi læser det sådan, at der er udtrykt en skarp kritik af Rigspolitiets sagsbehandling. Hvis Rigspolitiet har lavet en sagsbehandling, som giver så skarp en kritik i en enkel sag, så må man også kigge på de andre sager, siger foreningens direktør, Per Olesen.

- Vi ser nemlig ikke en væsentlig forskel i den måde, som den pågældende sag er blevet behandlet på, i forhold til lignende sager.

Reglerne blev lavet om i 2012 som følge af et nyt EU-direktiv om kørekort.

Af direktivet fremgår det, at chauffører med epilepsi, som er defineret som to eller flere anfald inden for fem år, skal være anfaldsfri i 10 år uden indtagelse af medicin mod epilepsi, før de kan få kørselstilladelse.

Men flere chauffører med epilepsi er kommet i klemme efter regelændringen. I Dansk Epilepsiforening forstår man heller ikke, hvorfor reglerne skulle laves om.

- Vi vil gerne tilbage til, at disse mennesker får en nøje, specifik og personlig vurdering af, om de er trafikfarlige eller ej, frem for at alle bliver skåret over en kam. De var tidligere under skarpt opsyn, hvor Sundhedsstyrelsen hvert år skulle blåstemple dem.

- Derudover har de taget deres medicin, hvilket var et krav førhen. Nu skal man pludselig have været medicinfri i 10 år, uden at der har været en overgangsordning, siger Per Olesen.

Hos Dansk Epilepsiforening har man kendskab til cirka 45 sager, som de gerne ser gå om.

/ritzau/