Er du blandt? Bekymrende penge-tendens for 360.000 danskere

Skrevet af Emil Martesen

15/04/2024
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Er du blandt?

Dagens topnyheder

Danskernes appetit på investeringer blusser for alvor op igen.

Det sker i kølvandet på, at det maksimale beløb ved årsskiftet blev hævet til 135.900 kroner på aktiesparekontoen.

Men det er med at have øjne og ører åbne lyder en advarende røst fra uafhængige formuerådgivere.

Og det gælder godt 360.000 danskere, der ifølge Finans Danmark ejer en aktiesparekonto.

Trods dens formål som en skattemæssig lettelse for danske investorer, viser nye tal fra revisionsselskabet BDO, at besparelserne ved brugen af aktiesparekontoen er ubetydelige for små private investorer.

Det mener revisionsselskabet BDO ifølge Finans.

Kontoen, der så dagens lys tilbage i 2019 tilbyder en reduceret beskatning på 17 procent af afkast, sammenlignet med det traditionelle aktiedepots 27 til 42 procent.

Dog har denne tiltænkte lettelse ikke vist sig som en stor fordel for mange:

"Et godt eksempel på, at det ikke er de store beløb, som investorerne sparer i skat ved at bruge reglerne. De, der har størst glæde af dem, er investorer med så stor aktieindkomst, at de betaler 42 pct.", siger Henning Boye Hansen, som er chefkonsulent hos BDO.

Henning Boye Hansen fra BDO pointerer, at "det ikke er de store beløb, som investorerne sparer i skat ved at bruge reglerne. De, der har størst glæde af dem, er investorer med så stor aktieindkomst, at de betaler 42 pct."

Det sætter to streger under, at fordelene ved aktiesparekontoen hovedsageligt nydes af de meget velhavende borgere, der kan risikere at betale den højere skattesats på afkast over 61.000 kroner, men selv da er det begrænset grundet indskudsloftet.

Aktiesparekontoens lagerbeskatningsmodel, hvor investorer betaler skat af kontoens årlige værdistigning, og det relativt lave indskudsloft, har dermed ikke formået at tiltale bredere segmenter af befolkningen.