Erdogan vinder præsidentvalg og lover ny æra i Tyrkiet

Tyrkiets regeringschef, Recep Tayyip Erdogan, kan for fremtiden kalde sig præsident. Han vandt over halvdelen af stemmerne ved søndagens præsidentvalg og lover en "ny æra" i Tyrkiets historie.

Mens tusinder af tilhængere tiljublede ham, erklærede han fra balkonen i hovedkvarteret for hans islamistiske AK-parti, at det er "folkets vilje", der har talt.

- I dag er det ikke Recep Tayyip Erdogan, som vandt dette valg, det er den nationale vilje, det er demokratiet.

- Vi afslutter en æra og bevæger os mod en ny æra, lovede han.

Hvad der har været af nid og nag, skal glemmes

- Lad os starte en ny social forsoningsperiode i dag og lad os forlade de gamle diskussioner i det gamle Tyrkiet, mente han.

Den glæder ikke alle tyrkere sig til. Hans modstandere beskylder ham for at ville afvikle det sekulære Tyrkiet, der blev indstiftet af Kemal Atatürk i starten af 1920'erne.

De frygter, at han vil skrotte den ceremonielle post som præsident og omdanne Tyrkiet til et autoritært præsidentstyre.

Kort forinden havde formanden for valgkommissionen bekræftet, at Erdogan havde sikret sig 51,8 procent af stemmerne og derfor ikke skal ud i en anden valgrunde. Hans nærmeste rival, Ekmeleddin Ihsanoglu, fik 13 procentpoint færre stemmer.

Det fik Erdogans tilhængere til at strømme ud i Ankaras gader og kørte rundt i byens gader med hornet i bund.

Det er første gang i Tyrkiet, at en præsident udpeges af vælgerne, og kommentatorer påpeger, at det vil give Erdogan et stærkt mandat, som han vil forstå at udnytte.

Kernetilhængerne, der er religiøst konservative, vil se Erdogans indtagelse af præsidentposten som kulminationen på hans bestræbelser på at omforme Tyrkiet.

I sine 11 år som premierminister og leder af det moderat islamistiske parti AK har han formået at bryde den sekulær elites dominans, som har været gældende, siden Atatürk grundlagde det moderne Tyrkiet i 1923 på ruinerne af Det Osmanniske Rige.

Hans modstandere derimod ser ham som en moderne sultan, som trækker Tyrkiet længere væk fra Atatürks sekulære idealer, fra EU og Nato.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip