Esbern Snare slutter dansk jagt på somaliske pirater

Det danske krigsskib Esbern Snare kommer hjem på fredag. Skibet afsluttede jagten på somaliske pirater 7. december og har siden været på vej hjem, oplyser forsvaret til Ritzau.

Med Esbern Snares hjemkomst afslutter Danmark sin piratstrategi, der udløber til nytår. Regeringen er ved at lægge sidste hånd på en ny piratstrategi, men det er endnu uvist, om Danmark sender krigsskibe på piratjagt ved Somalia i 2015.

Danmark har siden 2008 deltaget i piratjagten i farvandene ud for Somalia, fra 2009 er det sket under Natos Operation Ocean Shield.

Ud over Esbern Snare er det krigsskibet Absalon samt fregatten Iver Huitfeldt, der på skift været udsendt, ligesom flyvevåbnet adskillige gange har deltaget med fly af Challenger-typen.

Resultatet er, at Frømandskorpsets specialstyrker om bord på de danske flådefartøjer har taget i alt 295 pirater til fange - heraf er 238 sat i land igen.

Frømændene har i forskellige operationer befriet 78 gidsler, herunder især iranske og pakistanske fiskere. Under disse operationer har to gidsler og fire pirater mistet livet.

Samtidig har de danske styrker sat 14 piratmoderskibe ud af spillet ved at skyde dem i sænk.

Desuden er syv andre personer også blevet sat i land i Yemen, da de viste sig at være skibbrudne yemenitiske fiskere.

50 af de pågrebne pirater er blevet udleveret til retsforfølgelse i Kenya og Seychellerne, som Danmark har aftale med.

Den internationale flådes tilstedeværelse i farvandene ud for Somalia har dæmpet pirat-problemet, der er i dag er næsten ikke-eksisterende.

Når kommandørkaptajn Henrik Holck Rasmussen og hans besætning lægger til kaj, har Esbern Snare været udsendt på internationale operationer siden september 2013.

Først var skibet på piratjagt under Natos Operation Ocean Shield i Det Indiske Ocean.

I januar 2014 blev Esbern Snare beordret til Middelhavet, hvor skibet blev indsat som kommando- og eskorteskib i den maritime del af Operation Recsyr, der transporterede kemiske stoffer ud af Syrien.

I maj i år blev Esbern Snare afløst af den danske fregat Peter Willemoes i denne operation, hvorefter Esbern Snare returnerede til Det Indiske Ocean for igen at jagte pirater under Nato - nu som kommandoskib for den dansk ledede internationale stab, der forestod operationerne i det Indiske Ocean.

/ritzau/

 

Dagens Gossip