Et nyt politisk højre rodfæster sig i Danmark

Skrevet af admin

28/12/2014

Mest læste i dag

Man finder dem på universiteterne, internetblogs og avisernes debatsider.

En ny nationalkonservativ bevægelse er på vej ind over Danmark med budskaber om, at den danske kultur er truet af blandt andet overfladiske medier, indvandring og islam, skriver Jyllands-Posten.

Bevægelsen har ikke noget fælles politisk parti, men står sammen om at kæmpe for Danmark som nation.

Det nye højre består ifølge Jyllands-Posten blandt andet af intellektuelle som forfatteren Lars Hedegaard, lektor Søren Hviid Pedersen og Trykkefrihedsselskabets formand, Katrine Winkel Holm.

Også historiker, forfatter og blogger Michael Jalving er nationalkonservativ og forklarer her, hvem fjenden er:

- Det er islam. Det er folk med magt. Folk på universiteterne, folk på Christiansborg, det er de voksende minoriteter i vores samfund, bander og lobbyister. Og så er Det Radikale Venstre et yndlingsoffer.

- Men de, der kan provokere mig mest, er borgerlige, der kalder sig borgerlige, men ikke er det, siger han til avisen.

Kulturanalytiker og lektor ved Aarhus Universitet Hans Hauge betegner bevægelsen som noget helt nyt i dansk sammenhæng.

- På universiteterne er det lige pludselig blevet accepteret og populært at være konservativ og national - det er i hvert fald noget helt nyt. Sådan har det ved Gud aldrig været før, fortæller han til Jyllands-Posten.

Der er enkelte politikere i Dansk Folkeparti, som er erklærede nationalkonservative, men ellers er de ikke repræsenteret som parti.

Foreningen Dansk Samling, der var i Folketinget i 1940'erne, vil ifølge debattøren Morten Uhrskov Jensen forsøge at stille op ved et kommende valg for at opnå politisk indflydelse.

/ritzau/