Et rum fyldt med mennesker dømmer fem uskyldige mænd for Ipad-tyveri

Under en konference, World Science Festival event, stjæler en tyv tilsynesladende en Ipad fra professor i retsjura og psykologi, Saul Kassin.

Hvad publikum ikke ved til at starte med er, at tyven er en kameramand, bestilt til opgaven. 

Da publikummet skal vidne i sagen om ”tyverier”, er udfaldet tankevækkende: 85% af vidnerne udpeger den forkerte mand, selvom de får præsenteret seks billeder, hvoraf den "skyldige" mand er på ét af dem.

Upålidelige vidner
Professoren, der tilsyneladende blev bestjålet, understreger ud fra sin erfaring, at de få procent af publikum, der vælger den rigtige ”tyv”, højst sandsynligt er lige så usikre på deres valg af forbryder, som dem, der vælger forkert.

Hvad, der er endnu farligere, understreger professoren videre, er, at vidners selvsikkerhed bliver større, jo tættere en eventuel retssag nærmer sig. Vel at mærke også, når vidnets overbevisning er drønhamrende forkert.

Typisk overbeviser et vidne sig selv i, at vedkommendes forklaring er rigtig, eller vidnet lader sig overbevise af andre - for eksempel politibetjente.

Derfor slår eksperterne, der deltog i panelet, tvivl om troværdigheden af vidners udsagn under retssager.

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip