EU: Europæerne skal selv spendere sig ud af krisen

Skrevet af admin

05/05/2014

Mest læste i dag

EU-Kommissionen holder fast i sin forsigtigt optimistiske tone i den økonomiske forårsprognose, der bliver offentliggjort mandag i Bruxelles.

Kommissionen forventer økonomisk vækst på 1,6 procent i EU i år og to procent til næste år. For de 18 eurolande er forventningen 1,2 procent i år og 1,7 procent i 2015.

- Den økonomiske genrejsning har nu bidt sig fast. Underskuddene er faldet, der kommer gang i investeringerne, og - nok så vigtigt - beskæftigelsessituationen er begyndt at forbedres, siger fungerende økonomikommissær Siim Kallas.

Men den digre rapport om de økonomiske udsigter indeholder også flere advarsler og usikkerhedsmomenter.

Mest markant er det stærke fokus på, at det er det hjemlige forbrug i EU og ikke EU's eksport til verdens vækstøkonomier, der skal sørge for at holde gang i væksten.

Der er samtidig en løftet pegefinger om, at den usikre situation omkring Ukraine og det spændte forhold til Rusland kan få store konsekvenser for Europas økonomi.

- Når vi ser på, hvad der er de primære faremomenter for europæisk økonomi på nuværende tidspunkt, så er den primære risiko tydeligvis de eksterne spændinger og den usikkerhed, der omgiver os. Og særligt krisen i Ukraine.

- Det værst mulige scenarie vil være, at det får indflydelse på europæisk økonomi, siger Siim Kallas og nævner, at især de baltiske lande, Finland og Cypern har meget nære økonomiske bånd til Rusland, mens andre er afhængige af energiforsyning fra Rusland.

Kommissær Kallas, der passer jobbet som økonomikommissær, mens finske Olli Rehn har orlov for at føre valgkamp til EU-Parlamentet, understreger vigtigheden af, at EU og unionens 28 medlemslande faktisk gennemfører de reformer, de har vedtaget.

- De igangværende strukturelle ændringer minder mig om de dybe tilpasninger, de øst- og centraleuropæiske økonomier gennemgik i 1990'erne og årene efter i forbindelse med deres optagelse i EU for nøjagtig 10 år siden.

- Deres erfaringer viser, hvor vigtigt det er at tage hånd om strukturelle reformer fra et tidligt tidspunkt og at holde sig på sporet, uanset hvilke udfordringer man måtte møde på vejen.

- I den ånd må vi ikke svække vores indsats for at skabe flere arbejdspladser for europæere og styrke vækstpotentialet, siger Kallas.

/ritzau/