EU-forslag kan give USA indflydelse på danske love

En transatlantisk frihandelsaftale skal ikke alene harmonisere eksisterende lovgivning i EU og i USA for at fjerne hindringer for handel hen over Atlanten.

Aftalen skal også via et nyt fælles reguleringsråd, Regulatory Cooperation Council (RCC), sikre, at love og regler i fremtiden bliver udformet i et tæt samarbejde mellem Bruxelles og Washington, skriver Information.

Dermed vil man undgå "negative konsekvenser for international og i særdeleshed transatlantisk handel". Det fremgår af et fortroligt dokument fra EU-Kommissionen, som Information er kommet i besiddelse af.

Det betyder, at USA skal tages med på råd, hver gang EU eller et medlemsland som Danmark påtænker ny handelsrelevant regulering, herunder lovgivning af betydning for fødevare- og forbrugersikkerhed.

Bruxelles-ngo'en Corporate Europe Observatory (CEO) vurderer, at det foreslåede reguleringsråd samtidig vil bringe industrilobbyister meget tæt på lovgivningsprocessen.

- Denne model giver erhvervslivets organisationer plads ved bordet sammen med lovgiverne, basalt set for at være med til at skrive lovene.

- Sandsynligvis vil det lede til en større afregulerings-offensiv, mener Kenneth Haar, researcher ved Corporate Europe Observatory (CEO).

Dokumentet er EU-Kommissionens oplæg til tredje forhandlingsrunde om den såkaldte TTIP-frihandelsaftale, som mandag indledes i Washington.

I et kommende transatlantisk indre marked ser EU-Kommissionen for sig en struktur, hvor EU "så hurtigt som muligt" orienterer den amerikanske regering, hver gang nye forslag til love og regler dukker op i EU.

Det gælder udspil fra Kommissionen selv, men også hvis et EU-medlemsland påtænker ny handelsrelevant lovgivning.

Danmarks regering og Folketinget kan med andre ord ikke mere lave regulering med handelsmæssige perspektiver, uden at skulle drøfte det med amerikanerne først.

EU-Kommissionens oplæg understreger, at landenes ret til at opretholde høje miljø- og sundhedsmæssige standarder ikke anfægtes, men CEO frygter, at erhvervslivets øgede indflydelse fører til, at denne ret ikke benyttes.

/ritzau/

 

Dagens Gossip