EU-høring: Kontroversiel brite føjer indhold til charme

Skrevet af admin

07/10/2014

Mest læste i dag

Svarende var vage og tomme, lød dommen, da briten Jonathan Hill onsdag i sidste uge var til høring i Europaparlamentet til jobbet som EU-kommissær for finansiel stabilitet med ansvar for regulering af banksektoren.

Humoren var den samme, men tirsdag under en ny høring var der tilføjet indhold og politisk vilje i svarene fra den britiske adelsmand til EU-Parlamentets økonomiudvalg, som havde besluttet at høre ham igen efter præstationen i sidste uge.

Hill slog tonen an i sin indledende bemærkning, hvor han i stedet for at forsøge at charme sig frem på fransk, som under første høring, fremførte et fremtidssyn på EU i 2019.

Derigennem fik han slået nogle visioner fast for et "stærkere" og mere "sammenhængende EU", hvor Storbritannien fortsat er medlem. Men også en union hvor "flere og flere tilslutter sig bankunionen".

Hill kommer også med det budskab, at ingen "banker er for store til at gå fallit" i forlængelse af debatten om statsstøtte til banksektoren og det faktum, at man under krisen har reddet kriseramte banker.

- Vi skal have et mere enkelt og gennemsigtigt system, og jeg vil fremlægge en ramme for det, siger briten.

Hills fremtidsvision møder dog kritik fra flere, men den nye svarstrategi synes at dæmpe kamplysten fra salen.

Ved den første høring sagde Hill flere gange, at han ikke var "tilstrækkeligt informeret" og ville "sætte sig ind i sagerne" senere. Det svar hørte man ikke tirsdag.

Men en udbredt skepsis over at sætte en britisk tidligere lobbyist i spidsen for reguleringen af netop bankerne kunne Hill stadig ikke tale eller charmere sig ud af.

Storbritannien er på kant med det øvrige EU på grund af en liberal indstilling til banksektoren, hvor briterne allerede nu er begyndt at sno sig uden om en EU-lov, der skal begrænse lønninger i sektoren med ikrafttrædelse næste år.

Hills fortid som lobbyist bekymrer også, og den forsøger briten med vægt på ordene at mane i jorden.

- Da jeg var i Overhuset, var jeg med til at stramme lovgivningen for lobbyisme.

- Jeg tager den ed, jeg skal aflægge, meget seriøst, og jeg tager mit personlige ansvar meget alvorligt, siger Hill.

/ritzau/