EU-jobkabale rykker topmødetidspunkt

Skrevet af admin

16/07/2014

Mest læste i dag

EU-landenes stats- og regeringschefer får sen aftensmad onsdag.

Egentlig skulle de have mødtes til en middag 18.00, hvor aftenens store tema er en kompliceret jobkabale, som ifølge diplomatiske kilder i Bruxelles slår knuder, der ikke så nemt vil gå op.

Af den grund er mødetidspunktet nu blevet udsat til klokken 20.00, så EU-præsident Herman Van Rompuy får tid til at holde enkeltvise møder med EU-landenes chefer om, hvilke personer de kan se for sig på hvilke poster.

Også tirsdag og onsdag talte Van Rompuy i telefon med dem alle en ad gangen.

Hvilken beslutning de så får taget, når de alle 28 endelig samles - og om hvad - er endnu ikke til at forudse.

Muligvis vil det kun lykkes cheferne at komme frem til en kandidat til at efterfølge den nuværende udenrigschef, britiske Catherine Ashton, når EU-Kommissionens mandat udløber i slutningen af oktober.

Dén beslutning er svær nok i sig selv, tyder meget på.

Lige nu menes den italienske udenrigsminister, Federica Mogherini, og den bulgarske EU-kommissær for internationalt samarbejde, humanitær bistand og krisestyring, Kristalina Georgieva, at være de mest sandsynlige bud.

Men der er modstand mod Mogherini i især Litauen, som mener hun er for venligt indstillet over for Rusland. Litauen har truet med at blokere for Mogherini, og Polen, Bulgarien og de baltiske stater har truet med at bede om, at valget af udenrigschefen skal til afstemning.

Andre lande mener ifølge Ritzaus kilder, at det vigtigste er at have en udenrigschef med erfaring, hvilket den 41-årige udenrigsminister ikke har meget af.

Trods de stridigheder er det endnu ikke udelukket, at EU-lederne efter topmødet onsdag vil fremlægge en hel navnepakke, hvor også den nye EU-præsident og eventuelt en ny fast formand for eurogruppen er med.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) er i mange europæiske medier blevet udpeget som favorit til at overtage posten som EU-præsident efter Van Rompuy. Hun siger dog selv, at hun ikke er i spil.

Især Frankrig er skeptisk over for Thorning som EU-præsident, blandt andet fordi Danmark ikke er med i eurozonen.

/ritzau/