EU-kommissær anbefaler Thorning som EU-præsident

Skrevet af admin

14/07/2014

Mest læste i dag

EU-kommissæren for den digitale dagsorden, hollandske Neelie Kroes, kan godt se statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) som EU-præsident efter Herman Van Rompuy. Det skriver hun på det sociale medie Twitter mandag.

- Jeg går offentligt ud og siger, at Helle Thorning-Schmidt ville blive en rigtig god efterfølger for Herman Van Rompuy som formand for Det Europæiske Råd, skriver Kroes, der er en af næstformændene i den afgående EU-kommission.

Imidlertid siger Thorning selv igen og igen, at hun ikke har tænkt sig at skifte jobbet på Christiansborg ud med ét i Bruxelles.

Kroes har som afgående kommissær ikke nogen indflydelse på, hvem der skal have hvilke poster, men giver udelukkende en politisk anbefaling.

EU's stats- og regeringschefer mødes onsdag for at sætte navn på en, måske to og måske endda tre EU-topposter.

Der bliver muligvis kun tale om at besætte en enkelt stilling - posten som EU's udenrigschef.

Netop diskussionen om Thorning kan trække afgørelsen om de andre poster ud, skriver netavisen Euobserver.com, der citerer kilder i EU-systemet.

Da EU-Kommissionens formand med al sandsynlighed bliver den borgerlige Jean-Claude Juncker, kræver de europæiske socialdemokrater at få i hvert fald én af de andre topposter.

Men Frankrigs præsident, François Hollande, er tilbageholdende over for at skulle godkende Thorning som EU-præsident, selvom han er socialist.

Thorning er angiveligt for tæt på højre side af midten - så tæt at den tyske centrum-højreleder, Angela Merkel, og Storbritanniens konservative premierminister, David Cameron, ville kunne acceptere hende.

Derudover er Danmark ikke med i eurozonen. Så hvem skal lede eurolande-topmøderne, hvis Thorning bliver valgt, har en fransk diplomat spurgt ifølge avisen Financial Times.

Derfor er det sandsynligt, at EU-landenes chefer kun vil finde en ny udenrigschef onsdag.

Juncker bliver formentlig godkendt af EU-Parlamentet som ny kommissionsformand tirsdag, hvorefter han går i gang med at sammensætte kommissionen. Udenrigschefen tæller med som en af de i alt 28 kommissærer, og derfor skal den post hurtigt på plads.

Den nuværende kommissions mandat udløber ved udgangen af oktober, og Van Rompuys udløber ved slutningen af november.

/ritzau/