EU-kommissær anbefaler Thorning som EU-præsident

EU-kommissæren for den digitale dagsorden, hollandske Neelie Kroes, kan godt se statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) som EU-præsident efter Herman Van Rompuy. Det skriver hun på det sociale medie Twitter mandag.

- Jeg går offentligt ud og siger, at Helle Thorning-Schmidt ville blive en rigtig god efterfølger for Herman Van Rompuy som formand for Det Europæiske Råd, skriver Kroes, der er en af næstformændene i den afgående EU-kommission.

Imidlertid siger Thorning selv igen og igen, at hun ikke har tænkt sig at skifte jobbet på Christiansborg ud med ét i Bruxelles.

Kroes har som afgående kommissær ikke nogen indflydelse på, hvem der skal have hvilke poster, men giver udelukkende en politisk anbefaling.

EU's stats- og regeringschefer mødes onsdag for at sætte navn på en, måske to og måske endda tre EU-topposter.

Der bliver muligvis kun tale om at besætte en enkelt stilling - posten som EU's udenrigschef.

Netop diskussionen om Thorning kan trække afgørelsen om de andre poster ud, skriver netavisen Euobserver.com, der citerer kilder i EU-systemet.

Da EU-Kommissionens formand med al sandsynlighed bliver den borgerlige Jean-Claude Juncker, kræver de europæiske socialdemokrater at få i hvert fald én af de andre topposter.

Men Frankrigs præsident, François Hollande, er tilbageholdende over for at skulle godkende Thorning som EU-præsident, selvom han er socialist.

Thorning er angiveligt for tæt på højre side af midten - så tæt at den tyske centrum-højreleder, Angela Merkel, og Storbritanniens konservative premierminister, David Cameron, ville kunne acceptere hende.

Derudover er Danmark ikke med i eurozonen. Så hvem skal lede eurolande-topmøderne, hvis Thorning bliver valgt, har en fransk diplomat spurgt ifølge avisen Financial Times.

Derfor er det sandsynligt, at EU-landenes chefer kun vil finde en ny udenrigschef onsdag.

Juncker bliver formentlig godkendt af EU-Parlamentet som ny kommissionsformand tirsdag, hvorefter han går i gang med at sammensætte kommissionen. Udenrigschefen tæller med som en af de i alt 28 kommissærer, og derfor skal den post hurtigt på plads.

Den nuværende kommissions mandat udløber ved udgangen af oktober, og Van Rompuys udløber ved slutningen af november.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip