EU-Kommissionen vil lempe tyrkeres visumkrav i Europa

Skrevet af admin

03/05/2016

Dagens topnyheder

EU-Kommissionen ventes onsdag at anbefale at lempe visumkravene for tyrkere, der ønsker at rejse i EU.

Det siger kilder med indsigt i sagen til nyhedsbureauet Reuters. Også BBC har talt med personer, der siger, at kommissionen vil gøre det lettere for folk fra Tyrkiet at rejse rundt i de 28 medlemslande.

Det sker, efter at politikerne i Tyrkiet har truet med at se stort på en aftale med EU på migrantområdet, hvis ikke EU lever op til sin del af aftalen og fjerner besværet med at skulle have visum for at rejse i EU.

Lempelser af visumkravene for de 79 millioner tyrkere er et omstridt emne blandt EU's medlemslande.

Men i Bruxelles ser kommissionen altså ud til at presse på for at komme videre med aftalen, der siden marts har været med til at lægge en dæmper på tilstrømningen af flygtninge og migranter, der kommer til EU fra Tyrkiet.

Det er, når EU's kommissærer holder deres ugentlige møde onsdag, at forslaget om at lempe visumkravene skulle blive vedtaget.

En kilde siger til Reuters, at man allerede på et forberedende møde mandag enedes om at tage det næste skridt i aftalen med Tyrkiet.

Aftalen mellem EU og den tyrkiske regering betyder, at Tyrkiet skal tage alle migranter og flygtninge tilbage, hvis de kommer til EU via Tyrkiet.

For hver syrer, der tilbagesendes, skal EU tage imod en syrer, der i dag opholder sig i en flygtningelejr i Tyrkiet. Samtidig skal EU overføre penge, som Tyrkiet kan bruge på at give de syriske flygtninge mere tålelige forhold.

Det er meningen, at Tyrkiet skal leve op til 72 krav for at opnå visumfri rejser, og ifølge en EU-diplomat skulle tyrkerne nu have imødekommet 65 af disse krav.

Skulle tyrkere få lempet visumreglerne, vil det dog fortsat ikke være muligt for dem at arbejde eller opholde sig i EU længere tid end tre måneder uden tilladelse.

Mange EU-lande er blandt andet skeptiske over for, at Tyrkiet ikke anerkender Cypern, der er medlem af det europæiske fællesskab, som en selvstændig stat. Også den seneste tids tilsyneladende krænkelser af ytringsfrihed i landet bekymrer.

/ritzau/Reuters