EU-lande enige om hård kurs og sanktioner mod Rusland

Skrevet af admin

14/03/2016

Dagens topnyheder

Selv om det koster mange penge i tabt eksport, er EU-landene enige om at fastholde den kontante kurs med økonomiske sanktioner over for Rusland.

Det står ifølge udenrigsminister Kristian Jensen (V) klart efter et møde for EU-landenes udenrigsministre i Bruxelles mandag.

Her har ministre ikke truffet nye beslutninger, men bekræftet, at de er enige i linjen, der ellers tidligere har været udfordret af enkelte lande. Bekymringen for en mulig splittelse blev dog lagt til ro mandag, siger Kristian Jensen.

- Alle lande var enige om, at vi skulle bekræfte og styrke den nuværende politik. Vi vil stå fast og stå sammen i forhold til Ruslands aggression.

- Det blev fastslået meget klart, at der er ikke nogen "return to business as usual", før Rusland har trukket sig ud af Ukraine og holdt op med at være aggressive i spørgsmålene om Krim og Syrien, siger Kristian Jensen.

Så sent som i sidste måned advarede den danske udenrigsminister ellers om tegn på smuldrende opbakning til sanktioner, hvis ikke Ukraine gennemfører alle de reformer, som de har lovet i den internationalt støttede fredsaftale.

Ifølge Kristian Jensen er mødet mandag det første i lang tid, hvor EU-landene specifikt har sat tid af til en længere drøftelse af forholdet til Rusland. Med dagens opbakning tyder alt samtidig på, at sanktionerne vil blive forlænget til sommer:

- Nu skal man ikke tage hul på beslutninger, som træffes af Det Europæiske Råd, men det er svært at se en situation, hvor sanktionerne ikke bliver forlænget. Så skulle alt pludselig falde på plads og Minsk-aftalen efterlevet, siger Kristian Jensen.

Han peger samtidig på, at EU-landene 20 gange har vedtaget at forlænge eller udvide sanktionerne mod Rusland.

- Det er tegn på, at på trods af de forskelle, der er i tilgangen, så er vi enige om at bruge sanktionsvåbnet, siger Kristian Jensen, der mener, at presset på russisk økonomi og den russiske befolkning nu er så stort, at sanktionerne har effekt.

- Det er ikke en garanti for at de skifter kurs på kort sigt. Men det er en vigtig vej at gå, hvis vi skal kunne lægge nogen form for pres på Rusland, siger Kristian Jensen.

Selv om flere lande på mødet nævnte, at sanktioner kan mærkes i deres økonomi, så stod de alligevel fast:

- Jeg tror, det er fordi situationen er så ekstrem. Det er første gang siden anden verdenskrig, at grænserne er blevet flyttet med magt.

- Det er nødvendigt, at vi reagerer på det. Det ser alle lande ens på, uanset om det går hårdt ud over deres egen økonomi, siger Kristian Jensen.

/ritzau/