EU-lande får ret til at holde gmo'er ude af miljøhensyn

Skrevet af admin

11/11/2014

Mest læste i dag

De enkelte EU-lande får nu bedre juridisk mulighed for at sige nej til dyrkning af gensplejsede afgrøder på deres område med henvisning til miljøet. I hvert fald hvis det går som indikeret ved en afstemning tirsdag i Europaparlamentets miljøudvalg.

Parlamentarikerne stemte for at sikre hvert land en reel ret til at afvise genmodificerede afgrøder (gmo'er) af miljømæssige årsager - selv om den pågældende afgrøde er godkendt i resten af EU.

- Hvis vi kan fastholde det her, er der en fair chance for, at vi får noget, der ser rimeligt ud. Selv om vi stadig ikke har løst problemet med gmo'er, der blæser ind over grænserne, siger Margrete Auken (SF), som sidder i parlamentets miljøudvalg.

EU-Parlamentet skal i de kommende uger forhandle med EU-Kommissionen og regeringerne for at færdiggøre den ny lov. Gmo har været et hedt debatemne i EU i mange år, og der forhandles nu om et forslag, som EU's miljøministre vedtog i juni 2014.

Margrete Auken er dog stadig bange for, at gmo-loven bliver en trojansk hest, der åbner døren for gensplejsede afgrøder over alt i Europa trods stor folkelig modstand - hvis det lykkes EU-Kommissionen og miljøministrene at svække teksten.

Ifølge Jan Søndergaard, politisk rådgiver i Greenpeace, har miljøudvalget nu lukket en række juridiske huller i forslaget fra EU's Ministerråd.

Med stramningerne bliver det sværere for biotekindustrien at få underkendt et nationalt gmo-forbud ved domstolene, mener han.

- Miljøudvalget forbedrer forslaget, så det sikrer muligheden for et gmo-frit landbrug i EU. Også danske landmænd bør glæde sig over afstemningen. Landbruget kan lave et sporskift, hvor vi siger farvel til gmo og sprøjtegift og ja til højere kvalitet, siger Jan Søndergaard.

Det var den afgåede formand for EU-Kommissionen, José Manuel Barroso, som i 2010 foreslog, at EU-landene selv skal kunne bestemme, om de vil acceptere gmo-afgrøder, der er godkendt i de øvrige lande.

/ritzau/