EU-lande skal kunne sige nej til genafgrøder

Skrevet af admin

22/04/2015

Dagens topnyheder

Det skal være muligt for EU-lande at holde genmodificerede afgrøder og fødevarer ude af deres land, selv om det pågældende produkt allerede er blevet godkendt til brug i hele EU. Men det skal ikke være for nemt.

Det fremgår onsdag af et forslag fra EU-Kommissionen, der efter års debat og høringer lægger op til det, kommissionen kalder "en mere fleksibel tilgang" til anvendelsen af GMO-produkter inden for EU.

- Kommissionen har lyttet til mange europæiske borgeres bekymringer, sådan som de er kommet til udtryk i deres regeringers holdninger.

- Dagens forslag vil, når det er blevet vedtaget, i overensstemmelse med nærhedsprincippet give medlemslandene større indflydelse på anvendelsen af EU-godkendte GMO-produkter i fødevarer og foder på deres eget territorium, siger sundheds- og fødevarekommissær Vytenis Andriukaitis i en pressemeddelelse.

Der er ikke lagt op til en egentlig ændring af det nuværende godkendelsessystem, hvor eksperter i Bruxelles vurderer, om et produkt skal godkendes til det europæiske marked.

Men der lægges op til, at enkeltlande efter den centrale EU-godkendelse kan beslutte, at de ikke vil godkende det pågældende produkt til brug i deres land.

Men det kræver, at landet argumenterer godt for sin sag.

Et fravalg skal leve op til reglerne i EU's indre marked og til EU's internationale forpligtelser.

Men der skal også være det, kommissionen kalder "legitime grunde ud over dem, der er vurderet på EU-niveau, som for eksempel faren for menneskers eller dyrs sundhed eller for miljøet".

Modellen er allerede på forhånd blevet kritiseret af både GMO-fortalerne, af miljøorganisationer og af nogle af fortalerne for en omfattende frihandelsaftale mellem EU og USA.

Miljøorganisationen Greenpeaces fødevarepolitiske direktør, Franziska Achterberg, kalder i en pressemeddelelse forslaget "en farce", fordi man holder fast i "det nuværende udemokratiske system", hvor kommissionen kan ignorere modstand mod GMO.

Forslaget fra kommissionen skal nu lovbehandles af EU-Parlamentet og af medlemslandene i rådet.

/ritzau/