EU-lande skal kunne sige nej til genafgrøder

Det skal være muligt for EU-lande at holde genmodificerede afgrøder og fødevarer ude af deres land, selv om det pågældende produkt allerede er blevet godkendt til brug i hele EU. Men det skal ikke være for nemt.

Det fremgår onsdag af et forslag fra EU-Kommissionen, der efter års debat og høringer lægger op til det, kommissionen kalder "en mere fleksibel tilgang" til anvendelsen af GMO-produkter inden for EU.

- Kommissionen har lyttet til mange europæiske borgeres bekymringer, sådan som de er kommet til udtryk i deres regeringers holdninger.

- Dagens forslag vil, når det er blevet vedtaget, i overensstemmelse med nærhedsprincippet give medlemslandene større indflydelse på anvendelsen af EU-godkendte GMO-produkter i fødevarer og foder på deres eget territorium, siger sundheds- og fødevarekommissær Vytenis Andriukaitis i en pressemeddelelse.

Der er ikke lagt op til en egentlig ændring af det nuværende godkendelsessystem, hvor eksperter i Bruxelles vurderer, om et produkt skal godkendes til det europæiske marked.

Men der lægges op til, at enkeltlande efter den centrale EU-godkendelse kan beslutte, at de ikke vil godkende det pågældende produkt til brug i deres land.

Men det kræver, at landet argumenterer godt for sin sag.

Et fravalg skal leve op til reglerne i EU's indre marked og til EU's internationale forpligtelser.

Men der skal også være det, kommissionen kalder "legitime grunde ud over dem, der er vurderet på EU-niveau, som for eksempel faren for menneskers eller dyrs sundhed eller for miljøet".

Modellen er allerede på forhånd blevet kritiseret af både GMO-fortalerne, af miljøorganisationer og af nogle af fortalerne for en omfattende frihandelsaftale mellem EU og USA.

Miljøorganisationen Greenpeaces fødevarepolitiske direktør, Franziska Achterberg, kalder i en pressemeddelelse forslaget "en farce", fordi man holder fast i "det nuværende udemokratiske system", hvor kommissionen kan ignorere modstand mod GMO.

Forslaget fra kommissionen skal nu lovbehandles af EU-Parlamentet og af medlemslandene i rådet.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip