EU-Parlamentet vil sikre folk på ferie

Gamle regler om pakkerejser fra 1990 skal friskes op, så EU-borgere, der køber deres pakkerejser på nettet, er sikret på lige fod med borgere, som har købt deres pakkerejse i en fysisk forretning.

Som det ser ud nu, falder folk, som har købt deres rejse online, ned i en juridisk gråzone, hvor de ofte ikke er sikret, hvis noget går galt.

Europaparlamentet har onsdag stemt forslaget fra EU-Kommissionen igennem med stort flertal, efter at udvalg i EU-Parlamentet er kommet med ændringsforslag til lovteksten.

I de nye regler skal definitionen af en pakkerejse blandt andet gøres bredere, så reglerne omfatter de fleste pakkerejser købt på nettet med billeje, hotel og udflugter, så man ikke risikerer at skulle betale for det hele, hvis rejsen ikke kan gennemføres.

Hvis man skal til at købe en pakkerejse, som ikke er sikret, skal det stå helt klart og tydeligt, inden man trykker godkend.

- De rejsende skal informeres om, hvad deres rettigheder er, og hvordan de er sikret. Hele pakken vil medføre forbrugerrettigheder og information på et højt niveau, siger parlamentets ordfører på rapporten, tyske Hans-Peter Mayer fra det konservative parti EPP.

Står det til parlamentet, skal de nye regler sikre, at hvis et rejseselskab går konkurs, mens de rejsende er midt i en pakkerejse fra det pågældende selskab, skal de kunne fortsætte rejsen uden ekstra omkostninger.

Hjemtransporten skal i det mindste dækkes, kræver parlamentet.

Og hvis rejsende ikke kan komme hjem fra ferien på grund af for eksempel en askesky, som bragte kaos i hele Europa i 2010, så skal rejsearrangøren sørge for op til fem overnatninger af op til 125 euro (lige over 900 kroner) per nat.

Ifølge parlamentet var 35 procent af alle rejsebookinger bestilt online i 2011. I alt taber borgere en milliard euro om året, næsten otte milliarder kroner, fordi de ikke er sikrede med de gamle regler.

Forslaget mangler fortsat at blive forhandlet på plads med EU's medlemslande. Det forventes at gå i gang efter valget 25. maj.

/ritzau/

 

Dagens Gossip