EU-parlamentsformand kræver nye indvandrerlove

Skrevet af admin

14/10/2013

Dagens topnyheder

Parlamentsformanden i Europaparlamentet kræver på baggrund af de seneste flygtningetragedier i Middelhavet et radikalt kursskifte i EU's indvandrerpolitik.

- Vi har brug for en omgående reform af vor indvandringslovgivning, siger den tyske parlamentsformand, socialdemokraten Martin Schulz, til Spiegel Online.

- Europa må én gang for alle anerkende, at det er et indvandringskontinent. Derfor har vi brug for et lovmæssigt indvandringssystem.

- Alle store indvandringsregioner i verden som USA, Australien eller Canada har en moderne lovgivning med klare regler for indvandring, siger Schulz.

Han mener, at en ændret tilgangsmåde fra EU's side vil være den eneste måde, hvorpå flygtninge vil kunne afholdes fra at prisgive sig til "umoralske menneskesmuglere - mennesker, der tjener penge på andres håbløse situation".

Schulz ønsker, at der bliver indført en fordelingsnøgle, hvor der bliver fastlagt en kvote for, hvor mange flygtninge de enkelte EU-lande skal modtage.

- Hvis man har 10.000 flygtninge på en ø som Lampedusa, hvor der bor 6000 mennesker, så er det en katastrofe for øen. Men hvis man fordeler 10.000 mennesker blandt de 28 medlemslande, så er det overkommeligt, siger Schulz og fastslår videre:

- Hverken Italien eller Malta kan klare disse problemer alene. Det må være en europæisk opgave.

Parlamentsformanden mener, at Tyskland har en særlig forpligtelse, og han gentager opfordringer til Berlin om at tage imod flere flygtninge.

- Vi er det rigeste land, og vi står politisk stærkt i EU. Forbundsregeringen må påtage sig sit lederansvar, siger den socialdemokratiske politiker.

Malta og Italien opfordrede i weekenden EU til at udvikle en klar strategi over for problemerne med desperate flygtninge og migranter fra Afrika, der søger mod EU i synkefærdige både, hvilket har gjort Middelhave til en "kirkegård".

Mindst 36 omkom, efter at en båd forliste fredag - en uge efter, at et andet forlis meget tæt på Lampedusa kostede 359 mennesker livet.

Maltas regering har klaget over at få meget lidt respons på sine appeller til EU-partnerne om at vise solidaritet.

/ritzau/dpa