Efter at det internationale samfund i mere end tre år forgæves har lagt pres på Bahrain for at få landets mest prominente menneskerettighedsforkæmper, Abdulhadi al-Khawaja, løsladt, mener tolv medlemmer af Europaparlamentet nu, at EU’s udenrigsministre bør indføre økonomiske sanktioner mod lederne af styret. Det skriver Politiken Søndag.
- De ansvarlige for undertrykkelsen af folket i Bahrain – forsvarsministeren, premierministeren, indenrigsministeren – bør mærke konsekvenser af deres undertrykkende handlinger, siger den portugisiske parlamentariker Ana Gomes, der er initiativtageren bag erklæringen, til Politiken.
Erklæringen er underskrevet af seks danske parlamentarikere og opfordrer styret i Bahrain til at løslade både Abdulhadi al-Khawaja og hans datter Maryam al-Khawaja, der begge har dansk statsborgerskab, samt alle andre politiske fanger i landet.
EU-parlamentariker Morten Helveg Petersen opfordrer til, "at der bliver lagt maksimalt tryk på i forhold til det her. Derfor siger vi i erklæringen, at der også kan indføres sanktioner, hvis ikke der sker noget. Den her erklæring er et opråb. Vi opfordrer Det Europæiske Råd og alle andre til at gå ind i det", siger han til Politiken.
For to år siden indledte Abdulhadi al-Khawaja en sultestrejke, der varede 110 dage, før han blev tvangsfodret via sonde. Han er ifølge en undersøgelseskommission løbende blevet udsat for tortur, og for 20 dage siden begyndte han at sultestrejke igen.
FN, EU, Danmark, en lang række andre lande samt menneskerettighedsorganisationer har tidligere opfordret Bahrain til at løslade Abdulhadi al-Khawaja. Virkningen er udeblevet.
- Vi kan jo ikke se nogen resultater af det, der er foregået indtil nu. Sagen er bare blevet forværret, siger Christel Schaldemose (S), der også har underskrevet erklæringen, til Politiken.
- Jeg har forhåbninger om, at vores udenrigsministre i Europa får øje på, at vi har drøftet det i Europaparlamentet. Vi vil følge dem nøje i deres måde at arbejde på, og hvis der ikke snart sker noget i den her sag, så må vi overveje, om vi skal tage endnu flere skridt end at nøjes med det tavse diplomati, som man fra dansk side har valgt.
/ritzau/