EU råder lande til at planlægge behandling af abekopper med vacciner

Skrevet af Mathias Nielsen

24/05/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det europæiske center for sygdomsforebyggelse kommer nu med råd til EU-medlemslandene.

Dagens topnyheder

Det nyeste sundhedsmysterie på stammen hedder abekopper. Det er ikke en ny sygdom, men den er ikke set i Europa som nu.

Det europæiske center for sygdomsforebyggelse og -kontrol har derfor bedt stater om at udarbejde strategier for at modvirke spredningen af ​​abekopper, herunder vaccination.

I en rapport offentliggjort mandag sagde EU-organisationen ifølge Metro

"Lande bør opdatere deres kontaktsporingsmekanismer, deres diagnostiske kapacitet for ortopoksvirus og gennemgå tilgængeligheden af ​​koppevacciner, antivirale midler og personligt beskyttelsesudstyr (PPE) til sundhedspersonale."

Man råder desuden til, at regeringen bør gennemgå typer, doser og godkendelsesstatus for vacciner, hvis de skal implementeres i et eventuelt vaccinationsprogram.

Man anbefaler ikke massevaccinationsprogrammer for personer, der ikke er i særlig risiko, men siger, at udsatte personer kan have gavn af et stik.

Sundhedspersonale, som er i risiko for at blive udsat for virussen, kan også blive vaccineret for en sikkerheds skyld.

Personer, der er smittet, 'bør forblive isolerede, indtil deres udslæt heler fuldstændigt, og undgå kontakt med immunsupprimerede personer og kæledyr'.

Der er fundet tilfælde af abekopper i flere EU-medlemsstater som  Østrig, Belgien, Frankrig, Tyskland, Italien, Portugal, Spanien, Sverige og Holland.

Mandag blev det første tilfælde også konstateret i Danmark. Det var en mand, som havde været på den spanske ø Gran Canaria.