EU: Rumænien og Bulgarien kæmper stadig med korruption

admin

|

22/01/2014

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Selv om Bulgarien og Rumænien blev optaget som EU-medlemslande i 2007, er EU-Kommissionen stadig bekymret over blandt andet korruption og retsstatens uafhængighed i de to østlande.

Det skriver kommissionen onsdag i en rapport om retsstatens tilstand i Bulgarien og Rumænien.

EU har de seneste år holdt et vågent øje med de to lande på grund af netop bekymringer om korruption, problemer inden for retsvæsnet og med organiseret kriminalitet.

Rumænien har ifølge rapporten vist fremskridt inden for mange områder siden den sidste status for et år siden. For eksempel er man takket være mindre turbulens i regeringen også ved at få bedre styr på ledelsen inden for justitsvæsnet.

Men kommissionen ser også stadig mange eksempler på modstand over for blandt andet bekæmpelsen af korruption.

Det samme gælder for Bulgarien, som ifølge rapporten kun har taget små skridt fremad siden den sidste undersøgelse i 2012.

- Dog har de overordnede fremskridt ikke endnu været tilfredsstillende og forbliver skrøbelige, skriver kommissionen i en pressemeddelelse.

Kommissionen nævner som eksempel på Bulgariens skrøbelige retssystem, at kun meget få af de personer, der har været tiltalt for korruption og organiseret kriminalitet, faktisk er blevet dømt i retten.

Bulgarien opfordres til at arbejde videre med en mere sammenhængende og konsekvent reform af retssystemet. Ifølge kommissionen har det været svært at få til at lykkes i perioden fra 2012, hvor Bulgarien har haft tre forskellige regeringer.

De to nabolandes retssystemer og deres indsats i bekæmpelsen af korruption og kriminalitet skal kigges efter i sømmene igen om et år.

EU-Kommissionen understreger, at den løbende overvågning af Bulgarien og Rumænien ikke har nogen direkte forbindelse til landenes fortsatte forsøg på at blive optaget som fuldgyldige medlemmer i EU's grænseløse Schengen-samarbejde.

Kommissionen har med opbakning fra et stort flertal af EU's medlemslande flere gange konkluderet, at Bulgarien og Rumænien lever op til alle formelle betingelser for at komme med i Schengen. Enkelte lande blokerer dog stadig for dét.

/ritzau/