EU-topmødet går fra fest til krise

Skrevet af admin

27/06/2014

Dagens topnyheder

Der bliver spillet på alle følelser og de helt store politiske tangenter under ugens to dage lange EU-topmøde.

Torsdag drog de sortklædte stats- og regeringschefer ud i den belgiske landidyl i Ypres for i andægtighed at mindes 100-året for Første Verdenskrigs begyndelse. Derefter tog de en alvorlig aften med snak om, hvad de vil med EU de næste fem år.

Fredag morgen begynder med en lille fest. Tre gæster med smertefulde rødder i sovjettiden - Ukraine, Georgien og Moldova - får papir på nye, tætte handels- og samarbejdsforbindelser til EU.

Især Ukraines akut elendige forhold til Rusland og hele baghistorien med det sidste halve års ulmende konflikt giver underskriftsceremonien tyngde.

Den sætter også resten af dagen i relief.

Få timer efter festen med Ukraine styrer de 28 nuværende EU-landes ledere ind i en debat, som på forhånd ser ud til kun at kunne munde ud i bitterhed og en trussel mod Storbritanniens fremtidige medlemskab af unionen.

Den britiske premierminister, David Cameron, gjorde det igen torsdag klart, at han er klar til at "gå hele vejen" for at markere sin indædte modstand mod planen om at gøre den EU-begejstrede luxembourger Jean-Claude Juncker til ny formand for EU-Kommissionen.

- Vi må se, hvordan afstemningen ender. Men det er helt afgørende, at folk ved, at med mig får man i Europa altså det, jeg har sagt, at jeg vil gøre, sagde Cameron torsdag aften i Ypres.

Når topmødet fredag morgen er tilbage i vante omgivelser i EU-kvarteret i Bruxelles, bliver der formentlig gjort en sidste runde forsøg på at finde noget, der kan gøre Cameron mindre utilfreds.

Blandt andre den danske statsminister og den tyske forbundskansler har på forhånd givet udtryk for, at de virkelig gerne vil finde nogle løsninger, der også er gode for Storbritannien.

Men langt de fleste af EU's 28 medlemslande synes at have gjort op, at det ikke giver mening at ofre Juncker for at please briterne.

Hvis Cameron insisterer på en afstemning, står det på forhånd til, at i hvert fald 26 lande stemmer for og bare Ungarn og Storbritannien imod. Og ret uoverskuelige konsekvenser venter det europæiske samarbejde.

/ritzau/